Почетна » Чај од ЖАЛФИЈЕ се сматра једним од најздравијих НАПИТАКА, али се због једног разлога не препоручује често конзумирање
Здравље Вести

Чај од ЖАЛФИЈЕ се сматра једним од најздравијих НАПИТАКА, али се због једног разлога не препоручује често конзумирање

Жалфија је биљка која се на латинском назива Salvia. Ово име потиче од речи salvere, што значи „исцелити“ или „спасити“, и то оправдава њену примену у народној медицини, која траје вековима.

Листови жалфије пуни су антиоксиданата који имају антиинфламаторна својства и помажу у заштити од слободних радикала. Поред тога, жалфија има и антимикробна својства, због чега су је људи су користили као биљку за дезинфекцију.

Једна кашичица млевене жалфије садржи 10 одсто дневне вредности витамина К, који је важан за здравље костију и против згрушавања крви. Такође, ова биљка има бројне хранљиве састојке попут магнезијума и витамина А.

Чај од жалфије

Како бисте направили чај од жалфије, препоручује се да додате две кашичице жалфије у 300 мл вреле воде, и оставите да одстоји 15 минута.

Иако је горак, чај од жалфије треба пити кад је врућ, јер чини чуда против болова у грлу и може помоћи у снижавању холестерола.

Међутим, пошто жалфија садржи тујон, једињење које је токсично у великим количинама, чај од жалфије не треба пити сваког дана.