Почетна » Чајеви за бубреге и превенцију камена
Здравље Вести

Чајеви за бубреге и превенцију камена

Фото: Пекселс

Бубрези дневно уклањају по два литре отпадних материја и сувишне воде. Помажу у регулисању крвног притиска и стварању црвених крвних зрнаца.

Ризик за камен у бубрегу имају више жене него мушкарци и то старости најчешће између 18 и 40 година. Најчешћи разлог упале бубрега је инфекција која оштећује бубреге. Посебан ризик имају особе које у породици имају историју болести бубрега и инфекције, али и они који имају болест имуног система, као што је лупус или узимају превише антибиотика или лекова против бола. Главни симптоми упале бубрега су сува и осетљива кожа, висок притисак, анемија, бол у доњој страни леђа, натеченост ногу и руку, губитак апетита, укус метала у устима и лош задах, али и проблеми с мокрењем.

Бубрези се морају лечити у складу са саветима лекара, али за превенцију проблема с мокраћним системом и бубрезима, могу помоћи биљни чајеви који се могу припремити код куће. Чај од першуна Овај чај је користан као општа детоксикација организма и ккористи се као диуретик. Антиоксиданси у першуну одлични су за организам, јер штите тело од деловања штетних слободних радикала. Сстојци: 3 лимуна 1 шољица насецканог першуна 5 гранчица листова целера 6 шољица воде 1 ђумбир Сок од лимуна, першун, целер и очишћени ђумбир се ставе у блендер и самељу, дода се вода и поново меље. Пије се у гутљајима током целог дана. Увин чај Одлично делује на спречавање ширења и изазивања упала. Омогућава чишћење организма и бубрега кроз мокраћу. Увин чај се најчешће користи за инфекције уринарног тракта, а утиче на штетне микробе који су узрочници упалних процеса у мокраћном мехуру. Пије се у гутљајима, уз обавезну паузу након кориштења од две недеље. Сок од коприве Од коприве се могу користити сви делови биљке – стабло, лишће, корен и цвет. Природни сок од коприве је најбољи напитак за чишћење и побољшање крви, а који уједно регулише и високи шећер. Има позитивно деловање на перисталтику црева и побољшава целу пробаву.

Једно од најделотворнијих својстава је позитиван ефекат на уринарне инфекције и детоксикацију организма. Састојци: 400 грама младих листова коприве 1 литар прочишћене воде 7 лимуна 800 грама смеђег шећера 5 кашичица меда Листви се оперу, ставе у посуду и улије се вода у коју се додаје пет нарезаних лимуна. Поклопљено стоји 24 сата. Идућег дана се изгњече сви састојци и процеди течност. Након тога се дода сок од два лимуна и смеђи шећер. Скува се док не проври и пусти да ври пет минута уз стално мешање. Пена са површине се укљања. Када се смеса охлади додаје се мед и сипа течност у стаклене теглице. Добро се затвори и чува на хладнијем и тамном месту. Овај сок трајати око пола године. — Осим разних чајева за бубреге и остале уринарне проблеме, постоје намирнице и витамини који ће помоћи при тим проблемима. Тако су делотворне биљке ђумбир, корен белог слеза, каранфилић и смрека. Од намирница ће вам помоћи лубенице, сок лимуна, бруснице и семенке бундеве. Како би осигурали здравље бубрега и уринарног тракта припазите на довољан унос витамина Б2 и Б6 и магнезијума. Увек пазите на то да избегавате цигарете, алкохол и кофеин и да пазите на своју исхрану како би вам крвни притисак и шећер били на нормалном нивоу. Пијте пуно течности, јер ће то помоћи детоксикацији организма и одржавајте здраву телесну тежину.

БРЕЗА ЗА КАМЕН У БУБРЕГУ Мање соли, више воде

КАМЕН У БУБРЕГУ ЧЕСШЋЕ ИМАЈУ ЖЕНЕ Ризик за камен у бубрегу имају више жене него мушкарци и то старости најчешће између 18 и 40 година. Камен су кристали створени који настају у бубрезима, а стижу до уринарног система. Након што се камен формира, полако одлази у уринарни систем, а уколико је мали може да се избаци мокрењем.

Међутим, велики камен може да блокира уринарни систем и изазове јаке болове. На срећу, истраживања показују да камен у бубрегу лако може да се спречи правилним начином исхране. Два основна савета лекара су да редовно треба пити воду и смањити унос соли. Треба да ограничите храну која садржи оксалате, као што су житарице, празилук, цвекла, целер, чоколада и производи од соје. Чај против упале бубрега Састојци: 200 г лишћа брезе 50 г ситнице 150 г свиле од кукуруза 100 г лишћа боровнице 150 г враниловке 150 г лишћа коприве 200 г лишћа медвеђег грожђа Припрема: Супена кашика мешавине прелије се са два децилитра хладне воде. Поклопи се, загреје до кључања, остави да одстоји један сат и процеди. Три пута дневно пије се шоља незаслађеног чаја после јела.