Почетна » Чаша црног вина и реците идеална за лош холестерол
Фармацеут Вести

Чаша црног вина и реците идеална за лош холестерол

Према бројним студијама, спроведеним широм света, тамније сорте грожђа снижавају ризик од појаве обољења срца тако што опуштају крвне судове и тиме олакшавају проток крви.

Тај благотворни ефекат обезбеђују супстанце које се зову антиоксиданти којих има доста у семенкама и опнама зрна грожђа, нарочито хамбурга, тамјанике, црног бургундца, каберне совињона, вранца, конкорда. Зато стручњаци за исхрану препоручују два до три оброка свежег тамног грожђа дневно током сезоне, јер ова количина обезбеђује неопходне „дозе“ корисних антиоксидантних супстанци.

Сок од грожђа је подједнако добар

Иако се грожђе везује најчешће за вино, новије студије су показале да и сокови произведени од грожђа неке од тамнијих сорти такође обезбеђују заштиту од обољења срца. Највише благотворних ефеката конзумирања сока од грожђа бележи се у смањењу ризика од појаве крвних угрушака, смањења нивоа лошег ЛДЛ холестерола, превенцији оштећења крвних судова срца, као и у одржавању здравог крвног притиска.

Са вином будите опрезни

И црно вино и сок од тамног грожђа садрже антиоксидантне материје флавоноиде, који су се показали веома ефикасним при повећавању нивоа доброг, то јест ХДЛ холестерола и у борби против атеросклерозе, то јест зачепљења артерија и високог крвног притиска.

Ипак, са вином будите опрезни, јер ипак је реч о алкохолу, и држите се препоруке – јадна чаша дневно за жене и до две за мушкарце.