Почетна » Четири разлога зашто треба пити ЧАЈ од лаванде
Фармацеут Вести

Четири разлога зашто треба пити ЧАЈ од лаванде

Откривамо вам четири разлога због којих ћете пожелети да још данас уживате у мирисној шољи чаја од лаванде!

Чај је одлично пиће за све прилике. Али уобичајени црни и зелени чај садрже пристојну порцију кофеина, због чега стручњаци препоручују да се умерено користе. У овом случају, биљни чајеви долазе у помоћ – потпуно су без кофеина, али имају пуно предности и врло су укусни. Међутим, свака биљка, па самим тим и чај, има своја посебна својства. На пример, чај од лаванде може помоћи у управљању стресом и побољшати стање коже.

Добро расположење

Није случајно што се лаванда вековима користи у ароматерапији. Једињења у саставу могу да утичу на нервни систем и одређена подручја мозга, ублажавајуц́и умор, смањујуц́и ниво анксиозности и стреса. За 100% антистрес ефекат, пијте чај од лаванде и користите уље лаванде као тамјан код куц́е.

Дубоки сан

Чај од лаванде вреди пити ноћу не само због недостатка кофеина у саставу, већ и због његових умирујућих својстава. И овде важну улогу игра способност лаванде (или боље речено органских једињења у њеном саставу) да има благо седативно дејство на нервни систем. Након шоље овог биљног чаја, добро ћете спавати и нећете имати потешкоћа да се ујутру пробудите.

Предивна кожа

Лаванда, а посебно уље лаванде, има антибактеријско и противупално дејство. Осим тога, органска једињења у лаванди могу помоћи у чишћењу тела и уклањању токсина који директно утичу на стање наше коже. Шоља чаја од лаванде ће „улепшати“ тело изнутра, док ће козметика која садржи уље лаванде успети у овом задатку споља. Дупли ударац за несавршености коже!

Ублажава бол

Лаванда може ублажити грчеве мишића и бол. Танини у цветовима лаванде су умирујући и противупални, па ће шоља чаја од лаванде након вежбања или током најтежих дана циклуса значајно побољшати ваше опште благостање и ублажити бол. Покушајте да додате неколико гранчица нане у лаванду за ефикаснији ефекат.

Рецепт за чај од лаванде

2 кашичице суве лаванде прелити са 300 мл. кључале воде (ако вам треба више чаја, пропорционално повећајте количину лаванде и воде). Оставите да се кува 4-6 минута – ако прође више времена, чај ће добити непријатан горак укус.