Почетна » Чи гонг вежбе за стомак, кичму, срце и мозак
Здравље Савети стручњака

Чи гонг вежбе за стомак, кичму, срце и мозак

Лагани покрети благотворно делују на меридијан струка и многобројне функције тела и органа. Показујемо вам вежбе које активирају енергију у меридијану струка и на тај начин имају благотворно дејство на многе функције тела.

Прву вежбу почињeмо лаганом масажом (топлим длановима!) две тачке које се налазе испод ребара на меридијану струка (слика 1). Те тачке припадају енергетском меридијану жучи и оне контролишу енергију у меридијану струка. Масажа се изводи кружним покретима ка напред уз наизменично подизање пета (ходање у месту). Вежбу изводити минут до два, након чега неколико пута полузатвореним песницама лагано лупкати предњу страну меридијана струка (до пупка и назад), а потом и задњу страну (до кичме и назад).

Друга вежба се изводи тако што се уз удисај заузме позиција приказана на слици 2. Колена су мало више савијена, а док траје удисај лагано протресамо прсте.

Уз издисај се окрећемо улево тако што лево стопало подигнемо на прсте и померимо мало у страну тако да буде у линији с петом десне ноге (слика 3). Током издисаја тело мало подижемо нагоре, протресамо прсте и изговарамо звук „аххххх“. Уз следећи удисај се вратимо у почетни положај, а уз наредни издисај поновимо исти покрет удесно. Вежбу поновити девет пута улево и удесно. Поред позитивног утицаја на меридијан струка ова вежба делује на функције обе хемисфере мозга, на правилне функције срца и плућа, отвара рамене зглобове и пршљенове дуж целе кичме, отвара предњи и задњи енергетски меридијан.