Почетна » Цимет једу стогодишњаци
Здравље Вести

Цимет једу стогодишњаци

Фото: Пекселс

Кафа, топла чоколада, чај, колачи – у све треба додавати ову зачинску биљку.

Онај ко сваког дана попије чај са циметом, уз мед и лимун – живеће сто година! Ублажава главобољу, побољшава памћење, помаже код остеопорозе, снижава холестерол, умирује црева и контролише ниво шећера у крви. Да ли је потребно још разлога да би се цимет свакодневно појело цимета, бар, на врх кашикице? Најчувенији је као „најбољи друг дијабетичара“, јер уз јабуку највише помаже регулисању шећера у крви. Цимет је природан лек који оболели од дијабетеса типа 2 треба свакодневно да поједу уз једну јабуку.

Међутим, одличан је и за остеопорозу и артритис, јер је богат манганом који помаже у изградњи костију, крви и везивних ткива. Особе којима недостаје манган чешће обољевају од остеопорозе. Код болова због артритиса помаже масажа уљем испијање чаја од цимета. Лечи главобољу, а штити здравље мозга и помаже концентрацију. Такође, ублажава бол у мишићима, па се у случају упале препоручује масажа уљем са циметом. Као што је добар за мишиће, још је бољи за десни и често се користи у производњи жвакаћих гума. Разлог је чињеница да има јако антибактеријско дејство, па је самим тим добар антиоксиданс и обавезно га треба пити у случају упала грла или прехладе, а ублажава и кашаљ.

Изузетан је и за стомак, јер умирује тегобе изазване тровањем храном пошто неутралише бактерије, гљивице и микробе. Пријаће и људима који имају изиритирана црева, па шољу чаја са циметом треба да попије свако ко има грчеве у стомаку.