Почетна » Чини вас срећним, али повећава ризик од срчаних болести: Омиљени слаткиш може бити тихи убица
Кардиолог Вести

Чини вас срећним, али повећава ризик од срчаних болести: Омиљени слаткиш може бити тихи убица

Одрицање конзумирања чоколаде на месец дана може звучати као захтеван задатак, али има много позитивних ефеката.

Наиме, промене расположења више неће бити толико учестале.

„Када елиминишете шећер из своје исхране, ослобађате се једног од главних узрока промена расположења и раздражљивости“, рекао је нутрициониста Џеј Ковин.

Често се дешава да компаније не наведу тачно количину шећера која се налази у њиховим производима. Из тог разлога је тешко пратити колико шећера конзумирате сваког дана.

С обзиром на то чоколаду готово сви редовно конзумирају и да је она најчешћи узрок дебљања, уколико направите паузу од месец дана, бићете у форми и побољшати целокупно здравље.

Када је реч о киселини, најчешће помислимо како је узрокују пржена храна, алкохол и слично. Јесте ли знали да је чоколада такође један од криваца за овај проблем? Једење чоколада погоршава симптоме рефлукса киселине.

„Што је чоколада слађа, то је опаснија за желудац“, додао је Ковин.

Они који увече једу чоколаду углавном имају проблема са сном јер чоколада садржи кофеин који разбуђује. Кофеин није ризичан уколико га конзумирате у току дана, али ако га уносите у организам у касне сате, ваш сан ће бити поремећен.

„Кофеин такође може допринети анксиозности, тако да смањење количине коју конзумирате може помоћи да се осећате опуштеније“, рекао је.

Смањењем уноса чоколаде ћете смањити ризик од болести јетре и дијабетеса. Истраживање је показало да постоји корелација између већег уноса шећера и повећаног ризика смртности од кардиоваскуларних болести. Уколико одлучите да одустанете од чоколаде и приклоните се здравијим алтернативама, као што су воће и орашасти плодови, овај ризик ће, наравно, бити мањи.

Ознаке