Почетна » Црна чоколада побољшава памћење, али важна је и количина
Нутрициониста Вести

Црна чоколада побољшава памћење, али важна је и количина

Најновије истраживање сугерише да конзумирање црне чоколаде може да помогне да се сагори више калорија током дијете.

То није први пут да се научно долази до доказа да је црна чоколада добра за здравље, али та сазнања још морају да се проверавају. Већ је познато да је тамна чоколада са 70 одсто и више какаоа богата и биљним једињењима званим флавоноиди и флаваноли који су повезани са мањим ризиком од срчаних болести и других кардиоваскуларних болести. Америчко удружење за срце указује да је конзумирање тамне чоколаде повезано с мањим ризиком од инсулинске резистенције и високог крвног притиска.

Једно истраживање у којем су учествовали гојазни испитаници показало је да конзумирање тамне чоколаде и сирових бадема помаже у смањењу њиховог „лошег“ холестерола. Друга истраживања указују на такве когнитивне користи као што су побољшана меморија и расположење.

Иако неки стручњаци верују да су докази о здравственим благодетима тамне чоколаде још слаби, нова студија додаје аргументе све већем броју истраживања која ће вас можда подстаћи да уживате у неколико комада омиљене тамне чоколаде након вечере.

Студија објављена 2021. године у International Journal of Exercise Science тестирала је ефекат мале количине црне чоколаде на потрошњу енергије жена током одмора и вежбања.

Осамнаест жена насумице је распоређено у једну од две групе – једној је дато 20 грама тамне чоколаде, а другој калоријски усклађена количина беле чоколаде која се једе током 28-дневног испитивања. Испитаници нису били упознати с чињеницом да се тамна чоколада тестира, а да је бела чоколада плацебо.

Потрошња енергије за одмор у обе групе и потрошња енергије за вежбање забележене су пре почетка додавања чоколаде и након 28 дана. Вежбе су укључивале стационарну вожњу бицикла у два различита интензитета.

Резултати су показали да су учеснице које су јеле тамну чоколаду имале готово 10 одсто пораст метаболизма у мировању у поређењу са ниједним повећањем код групе која је јела белу чоколаду.

Иако се може претпоставити да је кофеин у чоколади могао да буде узрок појачаног метаболизма, истраживачи кажу да је дневна доза тамне чоколаде – приближно четири коцкице – била премала да би њен садржај кофеина могао да има значајну улогу у исходу. Вероватније је да су флавоноиди у тамној чоколади довели до убрзања метаболизма.