Почетна » Црни кумин спречава поленске алергије
Здравље Нутрициониста Савети стручњака

Црни кумин спречава поленске алергије

Као традиционална оријентална биљка, црни кумин расте у источним и топлим земљама, нарочито у Египту, Сирији, Пакистану и Турској. Уље ове биљке користило се још у време фараона, а научна истраживања њених благотворних ефеката спроводе се тек у последњих 40 година. До данас је спроведено око 200 студија које су откриле и потврдиле велики број обољења на које црни кумин блеготворно делује. У нашем народу ову биљку називају и ћурекот или ћурековац.

Уље црног кумина сматра се панацеом, веома делотворним леком који је због свог идеалног хемијског састава супериоран у односу на друге биљке.

Алергије представљају прекомерну реакцију нашег организма на различите супстанце (антигене) из околине које саме по себи нису шкодљиве. Уље црног кумина даје одличне резултате код алергија, јер дугорочна употреба овог хладно цеђеног уља доводи до знатног смањења симптома. У једној од алерголошких студија су алергијски ринитис, бронхијална астма и неуродермитис третирани уљем црног кима, у количини од 40 до 80 милиграма на дан (отприлике једна кафена кашичица уља, три пута дневно).

Резултати су показали да је субјективни осећај алергије смањен код свих испитаника. Због свог хемијског састава, односно засићених и незасићених масних киселина, уље црног кумина показује повољан учинак и на астму (због деловања омега 3 киселине), као и на атопијски дерматитис (због омега 6 киселине). Употребу код алергија најбоље је почети месец дана пре периода цветања биљака, како би се организам припремио за високу концентрацију полена у ваздуху. Препоручује се узимање три кафене кашичице током дана све до краја јесени. Током зиме се може направити пауза, али је потребно почети с терапијом на време.

Црни кумин делује повољно и на кардиоваскуларни систем. Доводи до регулације крвног притиска, снижавања укупног холестерола и триглицерида. У народној медицини, црни кумин се може користити за снижавање вредности шећера у крви, јер стимулише лучење инсулина и повећава осетљивост ћелија на инсулин. Посебно је ефикасан код дијабетеса типа 2.

Бројне студије показале су да црни кумин делује благотворно и код: аутоимуних болести попут мултипле склерозе, реуматоидног артритиса, астме, алергије, псоријазе, повишеног холестерола, дијабетеса, хемороида, проширених вена, високог крвног притиска, бактеријских, гљивичних и паразитских инфекција, главобоља, екцема, неуродерматитиса, акни, бронхитиса, кашља, болова у зглобовима и мишићима, болова у желуцу и цревима, цревних гљивица, надутости, бубрежног каменца, несанице, депресије, слабе циркулације, ПМС, карцинома.

Не би требало занемарити ни деловање уља црног кумина на кожу и нокте: наношење чини нокте сјајнијим и јачима, спречава опадање косе и делује против перути, храни суву кожу, умањује боре, регенерише оштећене ћелије коже.

Битно је напоменути да је уље црног кумина једно од најбезбеднијих уља за примену. Може се пити током дужег временског периода без пауза, и нема интеракције с другим уљима или лековима (можете га пити уз терапију).

Редовна употреба уља црног кумина, не само у акутним и хроничним стањима, већ и као свакодневна превентива, најбоље је што можете учинити за своје здравље и дуготрајну виталност.