Почетна » Црвено пиће које неправедно запостављамо, а боље је од кафе
Нутрициониста Вести

Црвено пиће које неправедно запостављамо, а боље је од кафе

Чај од хибискуса постао је посебно популаран последњих година, али мало људи зна за његовa кориснa својстава.

Чак и у старом Египту, инфузија од осушених листова хибискуса сматрана је панацејом – Египћани су веровали да пиће враћа енергију и гаси жеђ током екстремних врућина.

Међутим, чај од хибискуса такође има много корисних својстава и може бити користан за превенцију различитих хроничних болести и контролу телесне тежине. Ево зашто бисмо сви требали чешће пити ово црвено пиће:

Зашто је хибискус користан?

Хибискус је богат антоцијанинима, супстанцама које нормализују крвни притисак и јачају зидове крвних судова, спречавајуц́и њихово стањивање и калцификацију. Линолна киселина у напитку спречава стварање плакова холестерола, снижава ниво “лошег” холестерола и промовише производњу “доброг”. Напитак је необично богат витамином Ц, снажним природним антиоксидансом. Стимулише производњу имуноглобулина и помаже организму у борби против вируса и патогених бактерија, што је посебно важно у јесењој сезони. Осим тога, витамин Ц благотворно делује на стање коже: даје јој уједначен тонус и здрав сјај, док уједно појачава производњу колагена, “протеина младости”, успоравајући тако процес старења.

Антоцијанини у хибискусу не само да дају карактеристичну рубинасту боју, већ могу и успорити упалне процесе, пружајући поуздану заштиту телу. Полифеноли помажу у нормализацији дигестивног тракта, ублажавају синдром иритабилног црева, а воћне киселине помажу у детоксикацији тела и савршено убрзавају метаболизам. Комплекс елемената у траговима у пићу (хибискус садржи гвожђе, фосфор, калијум, натријум, калцијум, цинк, бакар, магнезијум) побољшава активност мозга, повећава концентрацију и перформансе и нормализује нервни систем.

Хибискус може бити одлична алтернатива шољици кафе усред радног дана (не садржи кофеин).

Како правилно скувати чај од хибискуса?

  • 3 кашике хибискуса
  • ђумбир / цимет / лимун по укусу
  • 600 мл. кључале воде

Осушен цвет хибискуса прелијте кључалом водом, додајте ђумбир/цимет или лимун (такви додаци не само да е укус учинити интензивнијим, већ ће и ојачати заштиту имунолошког система) и оставити 3-5 минута.