Почетна » Чувајте лекове да би они чували вас
Фармацеут Здравље

Чувајте лекове да би они чували вас

  1. Не држите лекове у купатилу

Купатило је последње место на коме је пожељно чувати лекове, поготово кад су у питању таблете, пилуле, капсуле. Екстремне промене у температури и влага слабе делотворност лекова, а лако могу и да их „покваре“ пре рока трајања. Уместо тога, држите их на сточићу поред кревета или у кухињи, али далеко од шпорета. Нарочито водите рачуна да буду мимо дохвата руке кад вам унучићи дођу у посету.

  1. Не бацајте их у тоалет

Уз изузетак неколицине аналгетика, већина лекова не би смела да се баца у ВЦ шољу. Бројни лекови се не растварају у води, те у траговима одлазе у водовод и чак се могу наћи у пијаћој води. Лекове којима је истекао рок трајања одложите у канту за отпатке. У земљама попут САД, неупотребљени лекови којима је истекао рок могу да се врате у апотеку.

  1. Опрезно с лековима за које није потребан рецепт

Само зато што можете да их набавите без рецепта, не значи да су безбедни за употребу у количинама које сами процените. Запамтите да и најздравије ствари могу да шкоде кад се прекомерно користе, а с лековима је то изричито. Најбоље је да их не купујете на своју руку, а ако то већ чините, строго се придржавајте упутства. Свакако немојте бити сам свој доктор и мешати неколико различитих препарата, јер многи од њих садрже исте или сличне супстанце и лако се можете предозирати.

  1. Мање је увек више

Ово се посебно односи на „мазалице“ попут крема, гелова, масти које се директно наносе на кожу или слузокожу. Одличан пример за то је Ретинол А крема којом се третирају акне, али и боре и неправилности на кожи. Она чини кожу изузетно осетљивом на сунце. Прекомерна употреба изазива свраб, опекотине, љуштење. Кад год нисте сигурни коју количину да нанесете или утрљате у кожу, придржавајте се златне девизе „мање је увек више“.

  1. Не делите рецепте с другима

Сваки организам је јединка за себе. Оно што вас лечи, другоме може да нашкоди. Никад не делите рецепте и лекове с другима, јер можете проузроковати озбиљне проблеме, а најмањи од њих је алергијска реакција на неку компоненту лека за коју можда нисте ни знали.

  1. Не смањујте дозу тек тако

Постоје разни разлози због којих самоиницијативно смањујемо дозу, и то тако што пресечемо пилулу или таблету на пола. Лакше је да се прогута, хоћете мало да уштедите, осећате да вам је доза прејака, а мрзи вас да идете код лекара. Пресецањем или ломљењем таблете на пола свакако ослабљујете њено дејство, али и оштећујете спољашњи филм који омогућава леку да се дуже задржи у телу и оствари оптимално деловање.

 7. Фармацеут ипак зна најбоље

Фармацеути никако не би смели да буду потцењена категорија јер су едуковани и обучени да пруже прави савет, баш као и лекари и медицинско особље. Просечан фармацеут упознат је са више од 200 лекова, одлично познаје њихове предности али и нежењене ефекте. Увек разговарајте с њима и послушајте их.

  1. Фармацеути нису дијагностичари

Не треба мешати пружање савета из области фармакологије с дијагностиковањем болести и стања. Фармацеут је ту да вам предочи како да лек користите безбедно и ефикасно. Они долазе на ред након успостављене дијагнозе и дају препоруке на основу утврђених симптома.