Цвекла је поврће карактеристичне црвене боје, које се користи у исхрани. Богата је здравим састојцима, тако да се често препоручује и као природни антибиотик. Поседује велике количине витамина Ц, каротена, витамина Б1 и Б2, као и минерала: калијума, натријума, калцијума, фосфора, гвожђа, сумпора и јода.
Њена основна примена је у сузбијању појаве тумора и лечењу леукемије. Користи се у лечењу маларије, акутних фиброзних болести и грипа у почетном стадијуму. Према речима доктора, регулише крвни притисак, обично уколико је низак. Повољно утиче на нерве и рад мозга, а поспешује и рад желуца, црева и жучи.
СОК ОД ЦВЕКЛЕ ПРОТИВ АНЕМИЈЕ
Изрендати једну свежу цвеклу средње величине, шаргарепу и слатку јабуку. У све то додати кашичицу меда и сок од једног лимуна. Добијену смесу појести у току дана. Ово је идеална храна против анемије.
Даје енергију
Цвекла шири крвне судове, тако да кисеоник лакше допире до мишића, што значи да ћете имати више енергије и бићете издржљивији.
Побољшава рад мозга
Цвекла напаја кисеоником мишиће и мозак, па помаже да размишљате брже и бистрије.
ОПРЕЗ!
У случају да имате проблема с каменом у бубрегу или патите од остеопорозе, немојте да претерујете са уносом цвекле јер смањује упијање калцијума.