Почетна » Цвекла јача мозак, а СОК је борац против високог притиска (два рецепта)
Кардиолог Вести

Цвекла јача мозак, а СОК је борац против високог притиска (два рецепта)

Цвекла производи азотни оксид, који помаже у повећању протока крви кроз ваше тело и мозак, што заузврат може помоћи у смањењу ризика од развоја Алцхајмерове болести и васкуларне деменције.

Цвекла је делотворна и код најтежих обољења, међутим кувањем губи своју лековитост па је најбоље пити сок од пресне цвекле.

Рецепт за сок од цвекле

Од килограма цвекле добије се око 700 милилитара сока. Спрема се тако што се цвекла танко ољушти, ситно изренда и прелије медом и соком од лимуна. Кад ова смеша мало одстоји добро се процеди, пије се у гутљајима целог дана. Код тежих обољења дневно треба попити пола литре сока, а када се осети побољшање, количину смањити на четвртину.

Рецепт за сок за јачање желуца

За јачање желуца и јетре треба крупно нарендати цвеклу и упола мањи корен од целера, зачинити са мало соли, јабуковим сирћетом, кашичицом маслиновог уља и млевеним кимом. Салату на крају измешати са киселом павлаком и посути першуновим лишћем.

Може да се спреми и као зимница тако што се плод исече на танке колутове, прелије јабуковим или винским сирћетом у које је додато мало самлевеног кима. Тако спремљена цвекла поређа се у тегле и остави за зиму.

Сок за хипертензију

Свакодневно уношење пола децилитра сока од цвекле у знатној мери ће смањити повишени крвни притисак, тврде стручњаци из Британског удружења особа са хипертензијом. Нитрат, кључни састојак цвекле, који се, иначе, налази и у зеленом лиснатом поврћу, одговоран је за регулисање крвног притиска, показало је њихово истраживање.

До оваквог закључка дошли су, тако што су групи здравих људи дали да попију пола децилитра сока од цвекле. После само сат времена њихов притисак се снизио. Позитиван учинак био је још већи после три сата, а примећивао се и након 24 часа.

С обзиром на то да данас у свету више од 25 одсто одраслих људи има хипертензију, са сталном тенденцијом рапидног раста, више је него важно открити састојак који ће позитивно да утиче на његово регулисање, истичу британски стручњаци. Зато сок од цвекле и лиснато зелено поврће треба уносити редовно да би се благовремено заштитио комплетан кардиоваскуларни систем.