Почетна » Цвет на коме се у Србији зарађују огромне количине новца
Моја башта Вести

Цвет на коме се у Србији зарађују огромне количине новца

Фото: Пиксабеј

Немојте да вас обесхрабри када чујете колико новца је потребно да се уложи да би се покренуо овакав бизнис, јер се он брзо врати. Међутим, то је, колико леп, толико и мукотрпан посао.

Бизнис гајења цвећа показао се као веома исплатив чак и током ванредног стања. У нормалним околностима однос улагања и профита најчешће је један према четири, уз услов да је производња успешна, а тржиште сигурно.

Александар Богуновић из Привредне коморе Србије каже да цвећарство има добар тренд раста у Србији – сваке године се бележи раст од 10 одсто.

Овим послом свако може да се бави, али мора да зна да он захтева интензиван рад и доста радне снаге. Зато то и јесте скуп бизнис, наводи Богуновић. Предност је што се чак до осам месеци могу убирати цветови, што захтева и непрестано ангажовање.

– Када радите осетљиве врсте не смете да допустите да вам климатски услови буду ван контроле, јер штета може бити јако велика – навео је Богуновић.

Истиче да они који желе да се упусте у овај посао треба прво да увиде које су им могућности, односно да ураде анализу земљишта. Тада ће знати шта би могло ту да успева. Након тога, треба утврдити колика улагања су потребна и ко би били купци.

Које цвеће је најисплативије за узгајиваче:

Руже – ако планирате да гајите руже на три ара, треба вам 4.000 евра почетног улагања. У првој години имаћете приход од 3.000 евра, а наредних по 6.000 евра. Ружу можете да експлоатишете пет година.

Божури – за хектар божура потребно је почетно улагање од 55.000 евра. Међутим, они могу да се експлоатишу 10 година, а годишње се заради 25.000 евра.

Гербери – експлоатишу се три године, али су зато приходи 184.000 евра по хектару.

Кале – од њих се може зарадити 46.000 евра по хектару, а можете их три године експлоатисати.

Иначе, Србија највише извози руже које су високог квалитета, имамо микроклиматске услове који им погодују. Наше руже су по квалитету у рангу са француским. Руже и увозимо, као и љиљане и орхидеје.