Почетна » Да ли имате САТ у кући? Дизајнери кажу: Одмах га набавите!
Занимљивости Вести

Да ли имате САТ у кући? Дизајнери кажу: Одмах га набавите!

Док су некада часове објављивале популарно зване кукавице, односно дрвене птичице или фигурице које би на сваких 60 минута излазиле из стојећег, механичког часовника са клатном, данас се углавном на зидовима налазе електрични сатови, на батерије.

Са римским бројевима, китњастим казаљкама и цветним бројчаницима, они су прави украс сваке девојачке собе или ушушканог кутка за двоје. Довољно је да им позадину замените белом и уоквирите их у сребрни рам и они ће потпуно променити изглед. Остаће у духу прошлог доба, али више налик џепним часовницима. Још ако овакав часовник окачите на зид од цигле, а поред њега ставите још један, у четвртасти, дрвени рам, они ће потпуно изгледати као украс, па вам слике у том делу простора неће ни бити потребне. Овакви ретро сатови одлично се уклапају уз намештај старинског стила, долазећи до пуног сјаја ако стоје уз креденце и ноћне сточиће.

Римски бројеви фасцинантно изгледају ако су само залепљени за зид, у правилном облику часовника, без оквира, са скривеним механизмом на средини. У боји старог злата, на мермерном зиду, овакав оригиналан сат толико долази до изражаја да ће приликом сваког погледа мамити ваш уздах изазван дивљењем, а не сетом због протока времена.

Минималистички стил, који каткад потпуно искључује присуство бројева, остављајући само казаљке, добро пристаје и позадинама сатова рађених попут малих уметничких дела. Да ли су ткани од канапа беле боје, или китњастог облика налик мандалама, рађени од меког, црног гвожђа, или можда у насликаним геометријским облицима светлих нијанси, није претерано важно. Својим необичним изгледом даће печат свакој просторији, чак јој и врло лако променити стил. Сличан ефекат постиже се низањем неколико зидних сатова, другачијих или идентичних, на истом зиду. У том случају не смета ако се једни до других нађу часовници чије сате представљају шипкице јарких боја, четвртасти са датумом и временом представљеним у дигиталном приказу, као и аналогни у некој трећој боји.