Почетна » Да ли имате све што је потребно да доживите стоту?
Занимљивости Вести

Да ли имате све што је потребно да доживите стоту?

Фото: Пекселс

За многе је једна од животних жеља – доживети стоту. Дубока старост и живот дуг цео један век једноставно је недостижно за неке, а за неке није. Због чега је тако?

Неки људи једноставно доживе 100 или и више година, а њихове свакодневне навике не разликују се од оних који су доживели рецимо – једва 80 година. Како би пронашли узрок, односно разлог због чега неко може да доживи стоту, а неко не – научници су урадили истраживање које је укључивало испитанике старе 100 и 90 година. Чак 800 стогодишњака и 5.400 деведесотогодишњака је учествовало у истраживању у ком су научници покушавали да сазнају – који су то гени који утичу на њихову дуговечност.

Након више етапа истраживања, научници са Универзитета “Станфорд” открили су да су за темпо старења веома важна четири гена, односно варијације следећих гена: ЦДКН2Б – који има битну улогу у деоби ћелија; АБО – који се односи на врсу крвне групе; АПОЕ – који утич на склоност организма да оболи од Алцхајмерове болести и СХ2Б3 – који продужава живот људи и винских мушица.

Са циљем да пронађу разлог због ког неки људи једноставно старе “боље” од других, па могу да доживе и више од 100 година, научници су доказали да су одређени гени пресудни, али не само то. Истраживање је показало да је поред одређених гена, за дубоку старост потребна и нулта крвна група јер је доказано да особе са овом крвном групом имају нижи ризик од болести срца и канцера, а имају и нижи холестерол. Ово истраживање је само почетак у сазнавању који су фактори пресудни за дубоку старост, као и шта је то што је потребно како бисте доживели стоту!