Почетна » Да ли је безбедно да мачке једу воће? Обратите пажњу на свог љубимца
Занимљивости Вести

Да ли је безбедно да мачке једу воће? Обратите пажњу на свог љубимца

Немојте се изненадити ако ваша мачка покаже интересовање за корпу са воћем која стоји на вашем пулту у кухињи.

Али, сви знамо шта кажу за мачке и радозналост. Питање је: да ли је безбедно мачкама дати да једу воће? Наиме, мачке су о природи месождери, што значи да немају потребу да једу воће. Штавише, испоставља се да оне не могу да осете слаткоћу воћа, јер њиховим језицима недостају рецептори слатког укуса. Укратко: према речима стручњака неке воћке су безбедне, док друге могу да буду врло опасне.

Које воће мачке могу да једу?

Међу воћке које су безбедне за мачке спадају јабуке, банане, боровнице, диње, јагоде и лубенице без семенки. Такође, на тој листи се налазе и свима омиљене летње посластице попут малина, купина и брусница. Када је у питању храњење мачке воћем, препорука је да јој понудите мању количину исечену на врло мале комаде. Такође, то би требало радити умерено, јер промена у исхрани може довести до повраћања и дијареје.

Да ли постоји нека корист од храњења мачке воћем?

Примарна предност храњења мачке воћем је заправо та што је забавно делити са својом љубимицем чинију укусних летњих посластица. Осим тога, воће представља вид посластица које могу заменити комерцијалне производе за мачке, што је добро за мачке са прекомерном тежином. Па опет, сматра се да храна за мачке која се комерцијално продаје покрива све прехрамбене потребе ових крзнених лоптица, због чега нема потребе за додавањем воћа у ту причу.

Воће које није безбедно за мачке

Шта је са осталим врстама воћа, када су мачке у питању? Према речима стручњака препорука је да се држите горе наведеног воћа. Посебно је важно да мачкама никад не дајете трешње, грожђе или суво грожђе, јер су ови плодови за њих токсични. Они могу изазвати оштећење бубрега код мачака и довести до смртног исхода. Агруми попут лимуна, лимете и поморанџе такође нису дозвољени, јер изазивају пробавне сметње и могу угрозити централни нервни систем мачке.