Почетна » Да ли је опасно јести живу рибу и месо? Није, али под ОВИМ условима
Нутрициониста Вести

Да ли је опасно јести живу рибу и месо? Није, али под ОВИМ условима

Некима средње печена шницла делује као екстремна гастрономска авантура, док неко тврди да је потпуно сирово месо корисно и потпуно другачијег укуса.

У нашој култури постоји отпор према према сировом месу и риби. Неки су се навикли на суши, али већина одбија да једе татар бифтек и сирове остриге.  Да ли је здраво јести живо месо и рибу?

Како се купује месо које ће се јести живо

Као и при избору било ког производа, треба водити рачуна: нису сви јогурти подједнако здрави, а још више сирово месо. Највећ ризик у овом случају представља тровање храном, које настаје ако је производ контаминиран бактеријама, вирусима или токсинима. Таква инфекција може настати у случају неправилног клања, када се животињама случајно прережу црева, а затим се опасни патогени прошире на само месо.

Симптоми болести које се преносе храном укључују мучнину, повраћање, грчеве у стомаку, главобољу и грозницу.

Деци, трудницама и старијим особама саветује се да се уздрже од конзумирања потпуно сировог меса.

Купујте целе комаде

Бирајте месо пажљиво: нутриционисти не препоручују куповину готовог млевеног меса, већ одабир целог комада. Млевено месо може да садржи месо различитих животиња, што увелико повећава ризик да је нека врста маса заражена.

Такође, многи верују да живу рибу не треба јести уколико сте удаљени од мора више од 100 километара.

Пилетину никада не једите живу

За рибу и пилетину, тако једноставан и ефикасан трик такође је истинит. Пилетина често садржи више штетних бактерија, попут салмонеле. Пилећ месо само по себи има порознију структуру, па патогени могу продрети дубље.