Почетна » Да ли мачке смеју да једу кикирики путер?
Вести Сениор свет

Да ли мачке смеју да једу кикирики путер?

Међутим, да ли мало овог задовољства смете да дате и својој мачки?

Као што и сами знате мачке су често врло избирљиве у погледу хране коју једу и велике су шансе да им се неће свидети ни мирис, ни укус кикирики путера. А када говоримо о томе да ли је он безбедан за вашу мачку, чињеница је да сам по себи није опасан, али да постоји неколико добрих разлога због којих не би требало да јој га нудите.

Шта путер од кикирикија чини лошим избором за мачију посластицу?

Мачке су по природи радознала створења и уколико покажу интересовање да пробају ваш доручак са кикирики путером, можете им дати мању количину, јер она није токсична за њих. Међутим, постоји неколико састојака које се налазе у појединим врстама кикирики путера који могу бити проблематични. У питању су масти, уља, со, шећери и вештачки заслађивачи.

Пре него што својој мачки дате и најмању количину путера од кикирикија прочитајте на амбалажи шта се налази у његовом саставу. Ствари на које би требало посебно да обратите пажњу су:

Ксилитол – Главни састојак који би требало да избегавате је ксилитол. То је вештачки заслађивач који је често присутан у колачима, жвакаћим гумама, али и путеру од кикирикија. Он може бити наведен још и под именом брезин шећер, дрвени шећер или екстракт брезове коре.

Уља и масти – Кикирики сам по себи садржи велике количине масти. Такође, неким врстама путера од кикирикија су наменски додата уља, што није добро по мачије здравље. Када се на једном месту нађе велика количина масти и уља то може довести до проблема са варањем и изазвати дијареју, повраћање и болове у стомаку.

Со и шећер – Путер од кикирикија може у себи садржати велике количине соли и шећера. Вишак соли, може довести до проблема са стомаком код мачке и дехидратације, обзиром да мачке генерално не пију много воде. Такође, обзиром да су по природи месождери, мачке нису створене за варење већих количина угљених хидрата. Висок ниво шећера у кикирики путер може довести до проблема са срцем, прекомерним гојењем и дијабетесом.