Почетна » Да ли нас вежбање нас чини млађим?
Здравље Вести

Да ли нас вежбање нас чини млађим?

Фото: Пиксабеј
Фото: Пиксабеј

Када се током тренинга убрза срчани ритам, мишићи отпуштају више протеина (ИЛ-15), који покреће митохондрије и подмлађује њихово функционисање.

То, с временом, може учинити да кожа на микроскопском нивоу изгледа и двадесет пет година млађе. Тако бар показују резултати студије канадског универзитета „Мекмастер“. Истовремено, вежбање помаже организму у контроли нивоа шећера у крви и оксидативног стреса, умањујући крајње производе гликације. А управо они су кривци за старење коже, те пропадање веома важних протеина, попут колагена. Дакле, ево како заправо вежбање утиче на кожу…

Тренинг регенерише

Тренинг снаге изазива микрооштећења у мишићима. Уједно, он и подстиче мишићна влакна да се обнове и буду снажнија. Студије показују да вежбање – било да је у питању тренинг издржљивости или пак кардио – помаже, ослобађајући антиинфламаторне протеине, да се неутрализују запаљенски процеси у телу. Такође, истовремено, смањује нивое хормона стреса.

Запаљење је један од главних узрочника старења коже. Када њих неутралише, вежбање подмлађује кожу.

Супсанце које се боре против њега штите колаген и помажу да се успори појава знакова старења. С друге стране, познато је да запаљење и стрес изазвају и погоршавају стање акни и екцема. Осим тога, они и угрожавају кожну баријеру, чинећи је сувом и осетљивом. А у случају посекотина или осипа, физичка активност регулише инфламаторни одговор коже. Зхваљујући томе, почетна, црвена, упаљена фаза краће траје.

Физичка активност побољшава циркулацију

Вежбање подстиче проток крви у комплетном организму, укључујући и кожу. Побољшана циркулација шири крвне судове, што ћелијама коже обезбеђује више хранљивих материја и кисеоника. Генерално, на основу изгледа коже може се претпоставити каквог је здравља нека особа. За беспрекоран тен, у доброј мери заслужна је циркулација. Поред тога, осим појачаног уноса хранљивих материја, добра циркулација потпомаже и излучивање слободних радикала и ћелијских нуспојава. Све у свему, тренирајте шта год желите, али радите то довољно интензивно да бисте убрзали срчани ритам.