Почетна » Да ли препарати за избацивање вишка воде могу да буду опасни?
Фармацеут Вести

Да ли препарати за избацивање вишка воде могу да буду опасни?

Фото: Пиксабеј

Многима су доктори преписали препарате за избацивање вишка воде. Међутим, има људи који га и сами узимају на “своју руку”:

– Требало би пре свега да се разликује да ли је препарат за избацивање течности прави лек, који има дозволу за промет наше Агенције за лекове или се ради о додатку исхрани који само личи на лек, исто је пакован у таблетама или капсулама, али није на листи лекова Агенције за лекове – каже проф др Слободан Јанковић.

Клинички фармаколог каже да ако је реч о правом леку, он има нежељена дејства која су наведена у упутству, јер су позната, али добробит од примене правог лека, када га пропише лекар, већа је од могуће штете.

  • Значајно је другачија ситуација са додацима исхрани, који не пролазе кроз строга испитивања као лекови, тј. не постоји обавеза произвођача да додатак исхрани испита у контролисаној клиничкој студији на људима. Зато је мало тога познато када су у питању како жељена, тако и нежељена дејства додатака исхрани па је тешко рећи за конкретан препарат да ли више користи него штети, или је обрнуто – закључује лекар.

Веома је важно и никада не узимати храну која избацује воду упоредо са лековима.