Почетна » Да ли сам нетолерантан/на на лактозу?
Здравље Нутрициониста

Да ли сам нетолерантан/на на лактозу?

Нетолеранција на лактозу објашњава се немогућношћу да сварите храну која садржи лактозу, односно шећер који се налази у млеку.

Важно је знати да нетолеранција на лактозу није болест, већ генетски одређена карактеристика. Ако вам се стомак „буни“ кад попијете млеко и после тога добијете дијареју, вероватно сте нетолерантни на лактозу. Симптоми који указују на нетолеранцију на лактозу су грчеви, надимање, мучнина, дијареја, гасови, па и повраћање у случају узимања веће количине лактозе. Ако нетолерантна особа пије млеко, могу се развити колитис и Кронова болест (запаљенске болести црева).

Особа која је нетолерантна на лактозу не може сварити храну која је садржи, зато што у танком цреву нема довољно ензима који се назива лактаза. Нису све земље једнако нетолерантне на лактозу: док је у земљама северне Европе свега пет одсто нетолерантно, у Африци и Азији је и до 90 одсто људи нетолерантно на лактозу.

У Србији и региону није велики проценат нетолерантних на лактозу. Нетолеранција није исто што и алергија на млеко. То су две потпуно различите појаве, јер је алергија на млеко проблем имуног система с протеинима млека. Алергија на млеко се моментално опажа, док симптоми нетолеранције на лактозу долазе нешто спорије.

Овај проблем у нашој земљи најмање погађа млађе особе, а старењем и смањењем производње ензима лактазе, нетолеранција расте. Иако стање може бити непријатно, оно није озбиљно. Све што би особа требало да уради јесте да се клони хране која садржи лактозу. Лактоза се, осим у млеку (4,8-5,2 одсто), налази и у:

сладоледу (6%)

сремском сиру (4,1%)

сирним намазима (2,5%)

топљеним сиревима (2,6-6,3%)

осталим сиревима (чедар 0,07% , котиџ 0,33%, моцарела 0,1-3,1%, фета 0,5%)

маслацу (0,51%)

јогурту (4,5-6%)

киселом млеку (4,5%)

киселој павлаци 20% мм (3,5%)

кефиру (3,5-6%)

слаткој павлаци (4%)

овчјем млеку (4,5%)

козјем млеку (4,5%)

млеку у праху (35-51%)

разним кремовима и чоколадама на бази млека (2,7-6,3%).

Лактоза се као прехрамбени адитив додаје неким пекарско-посластичарским производима, индустријским кондиторима и другим производима. Ако нисте сигурни, читајте декларацију. Постоји и друго решење: можете попити суплемент који садржи ензим лактазу, који организму недостаје да свари млечну храну. Треће решење је да замените млеко и млечне напитке и производе онима на биљној бази.

Неке особе које пију веома мале количине млека, а нису толерантне, обично немају симптоме јер производе тек толико ензима лактазе довољног да свари ту малу количину. Особе које уопште нису толерантне на лактозу не би требало да конзумирају млечне производе, већ да калцијум и друге минерале уместо из млека добију на други начин. Калцијум је неопходан за здраве кости и зубе. У продаји постоји и млеко без лактозе, као и друге, биљне варијанте: сојино млеко, пиринчано млеко, бадемово млеко и кокосово млеко.