Почетна » Да ли се сећате легендарног „линколна“ који је дизајнирао Живаши? Сада кошта…
Занимљивости Вести

Да ли се сећате легендарног „линколна“ који је дизајнирао Живаши? Сада кошта…

Година 1979. била је преломна за ауто-индустрију. Тада је „рођен“ легендарни ауто Continental Mark V компаније „Lincoln“. Био је дугачак, леп, моћан. Ово није био обичан ауто, јер га је дизајнирао „Givenchy“.

Ово је први аутомобил из серије дизајнираних аутомобила међу којима су облик возилу дали и Картије, Емилио Пучи, Бил Блас и легенда високе моде Живанши. Међу овим аутомобилима Живаншијев „Continental Mark V“ је урађен у најмањој серији. Производили су га само две године, од 1977. до 1089. године, а прве је направљено само 917 и наредне још 2,262 возила.

Аутомобил „Mark V“ је био синоним за раскош и луксуз. Ауто је био удобан, раскошан и са прелепим ентеријером. Кров је био од винила, боје су биле софистициране. Потпис дизајнера налазио се на стаклу прозора, а оплата са називом била је позлаћена залтом 22 карата и била је на контролној табли.

Аутомобили се разликују, па је лако утврдити које године је возило направљено. Живанши, Карије и Бил Брас су 1979. године направили и прве точкове у боји.

Мотор је имао 166 коњских снага и обичан мењач са три брзине.

„Mark V“ може ретко да се пронађе на тржишту, а просечна цена износи око 27.000 евра.