Почетна » Да ли сте жртва „пасивне агресије“ или је ви спроводите над другим?
Занимљивости Вести

Да ли сте жртва „пасивне агресије“ или је ви спроводите над другим?

Осећате да су нечија нетрпељивост, негативност, бес, уперени према вама, али не можете јасно да их дефинишете. Једноставно знате да су ту, изговорени или невербално показани, и да су намењени баш вама.

Постајете и сами нервозни, оштри, саркастични, браните се нападом, претварате у нешто што нисте, нити желите да будете. Уморни сте, незадовољни, осећате да сте под сталним притиском и да у свему грешите, а још ако станујете са вашим „тихим тлачитељем“, атмосфера у којој живите све је неподношљивија.

Заправо, жртва сте пасивно-агресивног понашања, и кривица уопште није у вама, иако вам је толико вешто наметнута да осећате као да јесте. Како да препознамо и изборимо се са оваквом врстом понашања, као и какве све последице изазива, појашњава Марјан Тошић, психолог.

Код пасивне агресије нема активне употребе насиља због кога би друге особе имале директне последице, већ зависе од перцепције и реаговања особе према којој је неко пасивно агресиван – каже Тошић.

И као што се пасивна агресивност може свесно злоупотребљавати, тако се може злоупотребљавати и пасивно-агресивно понашање као изговор другој особи да постане активно агресивна и тако оправда своје отворено насиље према некоме ко испољава пасивну агресивност.

Замислите ситуацију да, после неког неслагања, вама блиска особа заћути и дуго неће да разговара са вама. Ви све више „лудите“, једног дана вам „пукне филм“ и ви је ударите јер се та вама блиска особа понаша „пасивно-агресивно“. Тог тренутка ви постајете насилник – објашњава Тошић.

Пасивно-агресивно понашање је углавном несвесно, научено одавно, понекад још у примарној породици, које сама особа не препознаје као проблематично нити као понашање које је уперено против саговорника.

Међутим, пасивна агресивност се може користити и намерно, да би се постигао ефекат, при чему особа не само да је свесна свог понашања, већ жели да и „прималац“ тог понашања буде свестан да се ради о нападу, незадовољству, бунту, само привидно прикривеном. Дешава се и да особа својом пасивном агресијом намерава да испровоцира другу особу на бурну агресивну реакцију како би тиме доказала да је заправо она жртва понашања друге стране – каже психолог.

Како изаћи из положаја „друге стране“ са таквом особом?

– Најпре, потребно је психолошки радити на себи, на стицању што шире мреже увида о међуљудским односима, на изграђивању што прецизнијег вредносног система, како бисмо „у лету“ разликовали оно што је у реду од онога шта није, у понашању једне особе према другој – каже психолог.

Не би било добро да нам сазнање о постојању пасивне агресивности код људи буде одличан изговор за нашу активну агресивност према њима.