Почетна » Да ли су очи Елизабет Тејлор стварно биле тако посебне?
Занимљивости Вести

Да ли су очи Елизабет Тејлор стварно биле тако посебне?

Да ли знате ли које су најређе и најнеобичније боје очију у свету, као и шта доводи до тога?

Кажу да очи никада не лажу и да су огледало душе. Њима можемо привући, али и задржати нечији поглед, насмешити се, заплакати.

Шта је хетерохромија?

Према америчком медицинском истраживању, на првом месту по необичности налазе се људи са хетерохромијом, односно различитим бојама очију. То се дешава због релативног вишка или мањка пигмента меланин, а разлика у боји односи се на дужицу. Тако неко, на пример, има једно смеђе, друго плаво око, комбинацију зеленог и црног, плавог и сивог ока…

Шта је анизокорија?

На другом месту је анизокорија, односно неједнаке зенице, које стварају илузију код посматрача да је једно око тамније од другог, иако заправо није. Црвене или розе очи заузимају треће место на овој листи. Мада мислите да такву боју имају само зечеви, веома ретко су и људи обдарени овако необичним очима. Томе може бити узрок недостатак или потпуно одсуство меланина, као и албинизам.

Љубичасте очи

Црвенооке следе лепотани/лепотице са љубичастим очима, попут Елизабет Тејлор. Они су њима “награђени” такође због одсуства или мањка меланина, али у комбинацији са рефлексијом очних крвних судова.

Сиве очи су веома ретке

Рангирана на четврту позицију је сива боја очију, до које долази са повећаном количином колагена у организму. Наиме, када је колаген повећан у строми, а уз то особа поседује и врло малу количину меланина, долази до сиве боје очију. Тек на петом месту налазе се зеленооки, мада воле за себе да говоре да су јединствени, јер их има у малом проценту у односу на друге – тек два одсто људи има очи ове боје. За њихову нијансу заслужна је комбинација мањка пигмената, меланина и липохрома.