Почетна » Да ли знате који је најстарији напитак познат човечанству?
Занимљивости Вести

Да ли знате који је најстарији напитак познат човечанству?

Фото: Пиксабеј

Коришћена још од пре 3500 година, у време древне јужне и латиноамеричке културе, попут мајанске и астечке, чоколада се тада није користила као што се користи данас.

Маје су правиле чоколадни напитак мешајући мрвљено семе какаа, воду и љуте паприке, који је коришћен углавном у религијским ритуалима, па су га називале „храном богова“. Важност биљке какаа у то доба је била огромна. Говорило се да има магијску моћ, па су чак и зидови њихових палата осликани какао плодовима. Све то чоколаду сврстава у најстарији напитак познат човечанству.

Осим Маја, пиће од чоколаде које су Астеци припремали од какаовог семена и воде звало се ‘ксокоати’, што значи ‘горка вода’. Колико је у то доба придавана важност зрнима какаа, говори чињеница да је обичан народ у доба Астека ова зрна користио као новац. Првобитно, чоколада уопште није била заслађена и чешће је била повезана са пићем него са чврстом материјом. Када су се Шпанци и Португалци доселили у Америку, тек онда се у чоколаду почела додавати шећерна трска.

Магија чоколадног напитка се брзо проширила „Старим континентом“

За производњу првих штангли чоколаде заслужан је био Џозеф Фреј, који је користио специфичну мешавину какаа и холандске верзије чоколаде да направи калупе чврстих штангли.

У савременом добу, чоколада коју познајемо, појављује се у мноштву облика и укуса: филоване, пуњене, мешане са воћем, житарицама и бројни други облици овог слатког задовољства.

Данас постоји више од 600 различитих укуса чоколаде, али далеко од тога да су све идентичног квалитета. Када бирате чоколаду, обавезно прочитајте њен састав и земљу порекла.