Почетна » Да ли знате шта заиста значи „устати на леву ногу“?
Занимљивости Вести

Да ли знате шта заиста значи „устати на леву ногу“?

Фото: Пекселс

Кад кажемо да је неко устао на леву ногу, хоћемо да нагласимо његово нерасположење које је без неког посебног разлога. Али одакле потиче ова изрека – то зна мало људи.

Сва народна веровања одвајају леву и десну страну и представљају их као неједнаке. Десна је она која је права, јача, добра, напреднија, док је лева слабија, несрећна, назадна. Стефан Немања је на самрти рекао – “За путеве на десној страни зна Бог, а на левој страни су путеви ђаволски и развратни”.

За ово се везује и фраза – “Устао је на леву ногу” – мислећи при том да није устао “како треба” на десну ногу па је зато и нерасположен целог дана.

Сматра се ипак да је ова фраза још старија и да из времена старих Римљана. Они су сматрали да је лева страна у Риму лоша, баксузна, зла, па самим тим и када након буђења прво левом ногом додирнете под – то је довољан разлог да вам цео дан протекне лоше.

Лева нога је могла да донесе несрећу и ако овом ногом прво пређете кућни праг, па су зато и на то Римљани обраћали пажњу. Још једна повезаност лошег, односно зла са левом страном јесте и то што се на енглеском језику злокобан каже – синистер, а корен речи је латинска реч за лево.