Почетна » Да ли знате шта значи када мушкарац види ципеле испред врата?
Занимљивости Вести

Да ли знате шта значи када мушкарац види ципеле испред врата?

Фото: Пекселс

Жене у свету доносе одлуке, располажу имовином и ујутру избаце мушакрца из куће.

Знате ли да матријархат постоји и данас, у готово изворном облику, и да се хиљадама година несметано одвија у југозападној кинеској провинцији Јунан, у подножју Хималаја, али и у Индонезији, на планинама западне Суматре?

Од када се сазнало за тибетанску заједницу Мосуо, постали су права туристичка атракција, привлачећи велики број знатижељника. Верује се да припадници овог племена око 2000 година негују културу матријархата, друштвеног уређења у ком власт припада женама, поготово мајкама.

Оне су на челу породице, брину се о заједници, задужене су за све важније одлуке и управљање имовином. Партнере мењају кад пожеле, могу да их имају више истовремено, а мушкарац је у обавези да напусти њену кућу пре свитања.

Жена сама подиже децу, не занима је превише ко им је отац, јер су ујак и братанац важније фигуре у њиховом одгајању. Колико је Мосуанцима небитна спознаја дечјег очинства, потврђује и то што у језику овог племена не постоји реч која означава појам “муж” и “отац”.

Поред поменутог племена, овај облик организације друштва негује и аутохтона етничка група Минангкабау, која живи на планинама западне Суматре, у Индонезији, а представљају највећи матријархат на свету, чија се култура заснива на локалним обичајима, веровањима и законима изведеним из анимизма и хиндуизма, али делимично и на исламу.

Код њих младожења долази у женину кућу и живи са њеном родбином, доносећи мираз који су управо они тражили. Жене из ове групе прибегавају браку, јер им доноси економске и социјалне привилегије, док се од мушкараца очекује само да редовно доносе приходе, подмирујући све трошкове домаћинства.