Почетна » Да ли знате шза је ТРИПАНОФОБИЈА и како се лечи?
Здравље Вести

Да ли знате шза је ТРИПАНОФОБИЈА и како се лечи?

Фото: Пиксабеј

Према наводима америчког Центра за контролу и превенцију болести од ове врсте фобије пати чак 25 одсто одраслих особа.

Страх од игле може да буде толико велики, да ће у просеку седам процената људи због њега избећи вакцинисање, процењују стручњаци. А, што се мање људи буде вакцинисало против ковида, мање су шансе да стекнемо колективни имунитет и да зауставимо ланац преношења инфекције.

Ако сте међу онима који пате од трипанофобије, покушајте да превазиђете тај страх, уз помоћ неколико метода које препоручују стручњаци за фобије:

Фокус на разлог

Од велике помоћи да превазиђете страх од игле је и то да размишљате о добробитима вакцинисања. Фокусирајте се на свој разлог одласка на вакцинацију, да сачувате своје здравље, можда и живот. Уколико имате несвестице када видите иглу или се бринете да ћете пасти у несвест, психијатри саветују да пробате технику „наношења тензије“.

Затегните мишиће руку, тела и ногу док не осетите топлину. Затим се опустите и сачекајте 20 до 30 секунди да вам се тело врати у нормално стање. Ово можете да урадите ако осетите несвестицу кад угледате иглу. Врло је битно да знате да убод игле траје само секунд.

Већ сте то доживели

Пре одласка на вакцинацију, за почетак, закажите термин. Дакле, мање размишљајте, а више радите на томе да остварите своју намеру. Нервирање, брига и опседнутост вакцинама неће вам помоћи. Подсетите себе да сте то већ радили и да ће све бити у реду. Свако лупање срца, несвестицу и скок притиска сте већ превазишли па ћете и овај пут.

Наградите се

Честитајте себи на напору који сте уложили. Напокон сте примили прву дозу вакцине. Наградите се неком омиљеном активношћу или посластицом или купите себи нешто. Победити фобију није мала ствар.