Почетна » Деца данас плаћају терапеуте за савете које би им БЕСПЛАТНО дале мајке!
Занимљивости Вести

Деца данас плаћају терапеуте за савете које би им БЕСПЛАТНО дале мајке!

Фото: Деспоситос

Радмила Урошевић каже да „породични ручак“ мора да се сачува, јер родитељи морају да знају шта се дешава њиховој деци, а деца како живе њихови родитељи!

Ритуал недељног ручка је важан. Сиромаштво којим смо окружени не треба да буде изговор, јер онда нека свако свој материјални допринос у недељном ручку. Уосталом, храна је само повод, није суштина недељних окупљања – овим речима Радмила Урошевић, социолог, социотерапеут, едукатор и аутор неколико књига, брани институцију „ндељног ручка“.

  • Важно је да размењујемо мисли и осећања, да узајамно знамо шта нам се дешава, шта нас радује и растужује. Редовност и континуитет у виђању има негујућу функцију. Када развијемо навику и потребу да се окупимо, онда ће тај распоред бити важна одредница у нашем животу и прилика да се посаветујемо, да изговоримо оно што нас мучи, да оснажени идемо даље и видимо да је стварност мање претећа и страшна – истиче Радмила Урошевић.

У времену наших бака, породични односи су се чували, градили, надграђивали, јачали, свака и најмања пукотина која би се појавила одмах би била санирана, да би се очувао темељ, одржала породица. Јер ћемо се без ње урушити, немајући за шта, односно за кога, да се придржимо током животних успона и олуја.

  • Породица више нема објективну моћ, а њена одговорност је и прецењена, јер изостаје помоћ система, а доминира економска принуда. Родитељи су збуњени јер им непослушна деца прете социјалним радницама, радом на црно не могу да остваре право да конкуришу за вртић, кредит за стан, радећи на два посла током дана не могу да имају увид у понашање и дружења своје деце – каже Радмила.

Радмила каже да појединци, који су усамљени, депресивни, отуђени, обично се не друже са члановима породице, а бране се да немају времена за то, као и да не желе да их оптерећују својим проблемима. А пријатељи и породица су место подршке, помоћи и искрене размене емоција.

  • Родитељи треба да знају шта се дешава њиховој деци, а одрасла деца како живе њихови родитељи. Браћа и сестре такође. Сам осећај да нисмо сами, да имамо неког ко ће нас подржати, посаветовати, ко ће се обрадовати нашем позиву или доласку, вредност је за себе. Често чујем реченицу „мислио сам да имам времена за посету родитељима, разговор, само да завршим гомилу обавеза… а кад су они умрли, жао ми је и схватио сам да никад нема довољно времена за дружење и размену емоција са мајком и оцем, бакама, браћом, сестрама…“ – истиче Радмила.

Због тога на радионицама и едукацијама понавља да нема репризе и тек када неког изгубимо схватимо шта је прави губитак, а нестанак члана породице ненадокнадив. Ако нам украду кола, купићемо друга.

  • Породица и појединац увек ће бити стуб сваког здравог друштва. Човек не сме да себе занемари у савременом дигиталном свету паметних технологија и достигнућа. Последњих 20-ак година, иако демографски старимо, стручњаци бележе пораст ванбрачног наталитета, али и ванбрачних партнерских веза уопште. Породица се трансформише и губи драгоцену улогу, али, пристајање на живљење препуно страхова, за егистенцију, од емоционалног повређивања, капацитета за сопствено родитељство или планетарни суноврат, назвала бих осудом на живот без правих вредности, изазова и радости – закључује Радмила Урошевић.