Почетна » Деда Марко у 103. години открио тајну дугог живота: Никада није попио лек
Моја прича Вести

Деда Марко у 103. години открио тајну дугог живота: Никада није попио лек

Фото. А.М.

Марко Манојловић устаје рано, већ око 6 часова ујутру. Намести кревет, обучесе, умије и обрије. Сачека да му син донесе доручак и „Вечерње Новости“.

Опере свој тањир и шољу и натенане чита новине до поднева. Рођен је 23. децембра 1919. године у Србобрану, у Аустроугарској. Школовао се у Сенти у Краљевини СХС. Гимназију је завршио у Краљевини Југославији. Дипломирао је грађевину у ФНРЈ. Оженио се у СФРЈ

Усавршавао се у САД, радио је за Уједињене нације. Као грађевински инжењер изградио је ВМА, био је пуковник, а докторирао је медицину. Био је први добитник Теслине награде у СФРЈ. Заштитио је двадесетак патената, а последњи када је имао 89 година!

Фото: А.М.Каже да једино што га разликује од осталих људи је филтрирана вода. Наиме, никада се није бавио спортом и пазио шта једе, јер воли и слатко и месо. Међутим, деценијама пије искључиво филтрирану воду према патенту који је он осмислио.

  • Никада нисам био болестан, никакву операцију нисам имао, не пијем лекове. Моји родитељи нису били овако дуговечни, доживели су тек девету деценију. – каже дека Марко.

Дека Марко мисли да је тајна дуговечности у умерености.

  • Никада нисам пушио, пио алкохол, превише јео. Никада се нисам нервирао. Имао сам дивну супругу, доброг сина, имам унуке и праунуке. Имам све што човек може да пожели у животу – истиче дека Марко.

Истина, са Милевом се оженио 8. децембра 1949. године у Петом округу, а то је данас Стари Град у Нушићевој улици. Добили су једног сина 1957. године – Владимира Манојловића који је био лекар специјалиста Ургентног центра. Владимир има сина Филипа, инжењера на деду, и ћерку Александру, вишу медицинску сестру. Дека Марко је, уствари, прадека, јер има Анастасиу и Константина.

  • Имали смо диван брак, Милева је преминула пре две године, у 92. години и прославили смо „платинасту свадбу“ 70 година брака – истиче дека Марко.

Осећа се добро, мада од прошле године не чује најбоље. Чита новине уз помоћ наочара и прати све што се дешава у свету. Иако га политика никада није занимала и успео је да изгради каријеру иако није постао члан КП, прати светска дешавања.