Почетна » Деформишу стопала, отежавају кретање: Чукљеви не могу да се поправе, већ само ОПЕРИШУ
Хирург Здравље Вести

Деформишу стопала, отежавају кретање: Чукљеви не могу да се поправе, већ само ОПЕРИШУ

Чукљеви у великој мери могу да деформишу предњи део стопала и да доведу и до преплетања прстију, али то не значи да би их одмах требало оперисати.

Све зависи какве тегобе стварају, јер чукаљ може да буде слабо изражен, али да узрокује бол и отежа кретање. Субјективне тегобе особе која пати од чукљева понекад нису у складу са изгледом овог деформитета и обратно. Дакле, колико је овај проблем са стопалима изражен, у суштини најбоље осећа и зна сам пацијент.

Ортопед Института „Бањица“ др Немања Славковић каже да је, уколико је, ипак, потребно да се чукљеви оперишу, то је најбоље да се уради у фази док ова болест још није захватила и друге прсте. У супротном су неопходне сложеније хируршке интервенције са већим процентом компликација:

– Свако чукљевито стопало представља прогресиван и неповратан деформитет, што значи да се временом неумитно и бесповратно погоршава. Дакле, у почетку чукаљ може да буде само естетски проблем, без значајних тегоба, али временом болови у различитим деловима стопала почињу да се појављују, касније постају све интензивнији и чешћи, локализовани на више места.

Докле год чукљеви не узрокују тегобе њихово хируршко лечење није оправдано.

Али, када овај деформитет почне да узрокује симптоме не би требало одлагати операцију, јер су захвати у ранијој фази успешнији и са мањим процентом компликација – каже саговорник.

На тај начин се обезбеђује да се извршеном процедуром добије најбољи резултат. У каснијим фазама деформитета, посебно када се уоче и проблеми са другим прстима и предњим делом стопала, хируршке интервенције постају сложеније и са већим процентом компликација.

На Институту за ортопедске болести „Бањица“ прате се савремени трендови и спроводи се лечење по светски прихваћеним и актуелним хируршким техникама.

– Операције чукљева су у већини случајева успешне, иако не у оној мери у којој су то неке друге ортопедске интервенције – каже др Славковић. 

Нажалост, поново појављивање деформитета је могуће, уколико није одабрана адекватна хируршка техника, или њена примена није била довољно прецизна, уколико препоручени постоперативни поступак није у потпуности испоштован, или уколико није дошло до промене одређених животних склоности. Истини за вољу, у појединим случајевима деформитети се поново појављују, невезано од свега побројаног.