Почетна » Дека поклонио сву уштеђевину деци без родитеља
Вести из света

Дека поклонио сву уштеђевину деци без родитеља

Јевгеније Попов (85), пензионисани наставник историје из села Ајкино у Русији, поклонио је Дому за децу без родитеља сву уштеђевину од милион рубаља, око 14.000 евра.

Попов је 64 године штедео и сакупљао овај новац, а жеља му је била да остане анониман. Међутим, запослени и штићеници дома желели су по сваку цену да сазнају име свог добротвора како би му бар рекли „хвала“. Попов, који је четрдесет година предавао историју и друштвене науке у сеоској школи и сваког месеца од плате одвајао новац на шест различитих штедних књижица, нема породицу и живи сам у старој дрвеној кући.

Рођен је у Ајкину у великој радничкој породици. Након завршене Државне педагошке академије вратио се у родно село, где је у локалној школи на животни пут извео бројне генерације. Новац је прво скупљао за кућу, а касније је по инерцији наставио да штеди. Када се на рачуну нагомилала већа сума, схватио је да је новац потребнији дому за децу без родитељског старања него њему, па је одлучио да поклони целу уштеђевину. То се догодило у тренутку када је у локалним новинама прочитао чланак о интернату „Гаврош“. Управа социјално-рехабилитационог центра за малолетнике одлучила је да новац потроши за куповину новог намештаја и компјутера. У знак захвалности за овај племенит гест штићеници дома редовно посећују Попова и помажу му у свакодневним пословима, јер Јевгеније одавно није у стању да захвати воду из бунара и насече дрва за огрев, наводи Руска реч.