Почетна » Деменција и жустрина не иду заједно
Здравље Савети стручњака Психолог

Деменција и жустрина не иду заједно

 

 

И кад вам је тешко, причајте с оболелим од деменције! Говорите мало спорије, али не претерујте. Будите позитивни и не постављајте више питања одједном

Алцхајмерова болест и други облици деменције временом отежавају комуникацију с оболелима, али стручњаци саветују да с њима разговарате, чак и кад то није лако. Најважније је да будете љубазни, саосећајни, стрпљиви, отворена срца. И да знате како то нису тешке особе, да не заборављају намерно и да су промене личности последица болести.

Један од првих знакова деменције је заборављање појединих речи. У почетку су то најчешће имена, ствари, места и догађаји. Болесници такође непрестано постављају иста питања и понављају исте догађаје.

Деменција је хронична болест која непрестано напредује. Она напада мождане ћелије које одржавају сећања, мишљење, оријентацију, схватање, памћење, рачунање, говор и закључивање. Најчешћи облик је Алцхајмерова болест, од које пати 65 одсто оболелих од деменције.

Основно правило комуникације је спремност да се оболели пажљиво слуша и посматра. Обраћајте се јасно и смирено. Мало спорије и гласније него обично, али не треба претеривати.

Користите једноставне реченице, али никад не разговарајте као с малим дететом. Будите духовити, насмејте се заједно неспоразумима и грешкама.

Разговарајте на месту где вас не ометају ТВ, радио, телефон нити гужва.

 

 

Не питајте превише одједном

Постављајте директна питања да може да се одговори с „да” или „не”. Ако вас саговорник не разуме, не будите нестрпљиви, не понављајте, већ покушајте да другачије поставите питање. Напишите га на папиру, објасните покретима.

Кад чујете погрешну реч или саговорник неке речи не може да се сети, покушајте да откријете шта мисли, али не намећите своје речи, не исправљајте га.

Ако знате да прича није истинита, не супротстављајте се, већ скрените разговор.

 

Пажљиво слушајте

Кад нисте сигурни да добро разумете, питајте. Подстичите саговорника да настави и обратите пажњу на говор тела, нарочито на мимику. Један од изразитих симптома деменције је губитак краткорочног памћења, зато треба на све начине проверити да ли је изговорено истинито.

Ако је особа с деменцијом утучена, не треба је тешити да ће бити боље. Допустите да човек каже шта осећа.

 

Ускладите речи и говор тела

Увек проверите да ли вас саговорник слуша и види.

Ове особе увек препознају говор тела и зато их ваши нагли покрети и напет израз лица узнемиравају. Контролишите се! И никад не седајте преблизу. Покажите бригу и саосећање лаким додиром, тај често говори више од речи.

Извор: Споминчица

 

 

 

 

Пазите, ово нису знаци деменције!

Свако ко је ушао у треће животно доба може код себе повремено да примети неки или више набројених знакова и не треба да паничи. Код особа с деменцијом наведени знаци понављају се веома често, по десет или више пута на дан.