Почетна » Девет НАМИРНИЦА које треба заувек ИЗБАЦИТИ из исхране
Исхрана Вести

Девет НАМИРНИЦА које треба заувек ИЗБАЦИТИ из исхране

Научите шта је здрава, а шта нездрава храна!

Постоје бројни производи који се рекламирају као здрави, иако у ствари нарушавају рад органа и негативно утичу на организам. Оснивач и сертификовани дијететичар Водич за здраву исхрану Џерад Коч навео је 9 опасних намирница по људски организам:

1. Прерађено месо

Месни производи, кобасице и шунке, којих има у изобиљу у свим продавницама, направљени су од меса животиња узгајаних на индустријским фармама. То значи да су стално у заробљеништву, што доприноси развоју многих болести и повећаном морталитету. Због тога им се даје храна засићена антибиотицима, хормонима раста и другим лековима.

2. Конзервирана храна

Много поврћа из конзерве, посебно парадајз, садржи бисфенол-А, токсичну супстанцу која негативно утиче на репродуктивни и нервни систем, изазива дијабетес, болести срца и рака и друге поремећаја. Конзервирану храну боље је заменити свежим поврћем и воћем. Конзервирана храна која садржи прерађено месо, додатно је нездрава и никако се не препоручује у исхрани.

3. Транс масти

Замена природног маслаца са маргарином или другим вештачким намазима је смрт за организам. Супстанце које настају током припреме таквих намаза изазивају многе здравствене проблеме: болести срца и крвних судова, рак, проблеми са кожом и костима, неплодност, хормонски дисбаланс, проблеми у расту и тешкоће у учењу код деце. И линолна киселина, која се налази у органским масноћама, не само да блокира развој рака и дијабетеса, већ и промовише губитак тежине.

4. Кокице у микроталасној

Хемикалије које се користе за обраду омота за брзу храну улазе у храну и улазе у организам храном. Агенција за заштиту животне средине признаје их као „вероватне канцерогене“ и супстанце које штете развоју и здрављу репродуктивних органа. Осим тога, ове намирнице утичу на подстицање рада хормона.

5. Биљно уље

Рафинисана, неквалитетна уља се тешко прерађују како би пореметила однос омега-3 и омега-6 масних киселина, што доводи до срчаних обољења и ризика од тумора.

6. Прскано воће и поврће

Многи свежи плодови су генетски модификовани, а готово сви традиционални пољопривредни производи третирани су отровним пестицидима. Боље је изабрати пов рће и воћекоје се узгаја на домаћим газдинствима.

7. Прерађена со

Кухињска со садржи мале количине опасних хемикалија које су отровне и штетне по здравље. Џерад Коч предлаже куповину нерафинисане природне соли која има многа лековита својства.

8. Производи од соје

Око 95% соје је генетски модификовано. Протеини од соје се додају готово свим куваним јелима и пићима. Према подацима истраживања, производи од соје изазивају поремећај дигестивног, ендокриног и имунолошког система, репродуктивну патологију, неплодност и рак.

9. Вештачки заслађивачи

Сви вештачки заслађивачи садрже супстанце које изазивају повећан апетит, повећану зависност од угљених хидрата, стимулишу таложење вишка масти и изазивају повећање телесне тежине. Њихова безбедност, заснована на испитивањима на животињама, је погрешна, јер њихова тела садрже једињења која разлажу и излучују ове супстанце, али их нема у људским телима, тврди Коч.