Почетна » Димљено месо повећава ризик од опаких болести
Здравље Вести

Димљено месо повећава ризик од опаких болести

Фото: Пекселс

Учестало конзумирање ових деликатеса озбиљно угрожава здравље

Последње истраживање научника Института за истраживање рака у Шведској показало је да пршута, димљена шунка, сланина, кобасица и других месни производи повећавају ризик од настанка карцинома желуца. Учестало конзумирање ових деликатеса озбиљно угрожава здравље, а своје наводе потврдили су студијом која је трајала чак 40 година и која је обухватила 4.704 особе.

Како наводе, нико до сада није тако детаљно истраживао повезаност димљеног меса с раком желуца, а анализе су показале да свакодневно конзумирање димљених месних прерађевина повећава ризик за настанак рака желуца од 15 до чак 38 одсто. Разлог је у томе што слане, димљене прерађевине имају велику количину нитрата.