Почетна » Дипломирала у 91. години
Занимљивости Вести из света

Дипломирала у 91. години

Кимлун Јинакул (91) постала је најстарија студенткиња на Тајланду која је дипломирала, а диплому јој је уручио краљ Маха Вађиралонгкорн на тајландском факултету.

У пратњи породице, путовала је више од 700 километара из северне покрајине Фајаоа до универзитета Сукотаи Таматират, недалеко од Бангкока, како би примила диплому из екологије.

– Одувек ми је био сан да наставим студије – рекла је Јинакул и додала да је завршила средњу школу, али да није могла да настави школовање јер су њени родитељи били сиромашни.

– Кад сам била млада, имала сам добре оцене. Увек сам уживала у читању. Чак сам купила уџбенике да се сама образујем како бих могла да помогнем деци у писању домаћих задатака – изјавила је.

Одлучила је да настави школовање 2011. године, кад су њена деца и унуци стекли факултетско образовање и нашли пристојне послове.

На факултету су рекли да Јинакул није имала никакав посебан третман у условима школовања. Заправо, пала је половину испита и морала је да понавља неколико пута.

– Међутим, факултет ми је ипак дао пуно погодности. Сместили су ме у собе у приземљу како не бих морала да се пењем уз степенице – додала је.

Овај факултет је први на Тајланду који је понудио дописне студије за старије особе. Уписало се готово 200 људи старијих од 60 година.