Почетна » Директори пензијских фондова бивше Југославије у Београду на састанку
Друштво и ми Вести

Директори пензијских фондова бивше Југославије у Београду на састанку

Српска престоница  је домаћин састанка директора Пензијских фондова бивше Југославије. Директори шест бивших република, сложили су се  да је најтежи период иза нас и да електронска размена знатно олакшава посао.

Скупу присуствују и представници пензијских фондова Немачке, Аустрије и Мађарске.

„Техничке су базе у потпуности посложене тако да ту сарадња је на свакодневном нивоу тако да ту генерално никавих већих проблема нема“, каже Јосип Паладиновић, директор Пензијског фонда Хрватске. „Кад особа има стаж у више држава, онда се то документовано мора разменити, а то се чека и у целој Европи, ни са Немачком и Француском то није много брже“, каже Зиад Крнић, директор МИО ПИО Федерације БиХ.

После Хрватске која у Србији исплаћује 54 хиљаде пензија, највише пензионера код нас имају фондови Републике Српске и Федерације БиХ.

Србија у бивше југословенске републике исплаћује око 46 хиљада пензија, за шта издваја 50 милиона евра. Потраживања због раније преплаћених пензија сведена су на минимум.

„Сва та потраживања морам да се похвалим у интересу свих држава су сведена на неких 160 само претплата и близу само 70 хиљада евра“, каже директорка Фонда ПИО Србије Драгана Калиновић.

Велики допринос бољем стању, протеклих година дали су саветодавни дани, који су прилика да пензионери који живе у другим државама, на привременом шалтеру гостујућег Фонда што брже реше проблем.