Почетна » До 2025. године просечне пензије ће бити 400 евра, а први корак је учињен
Бенефити Друштво и ми Вести

До 2025. године просечне пензије ће бити 400 евра, а први корак је учињен

Фото: Пиксабеј

Пензије расту и до 10 одсто „Швајцарски модел + плус“ могао би да буде нова формула од које ће зависити примања најстаријих

Ове године пензије су расле по швајцарском моделу, што значи да су примања наших најстаријих грађана усклађивана са 50 одсто инфлације и 50 одсто раста просечне зараде. То је донело и раст свих пензија за по 5,4 одсто у 2021.

Пензије које у овој години расту по „швајцарској формули“ убудуће би могле да расту по „швајцарском моделу + плус“. Примања укупно 1,7 милиона пензионера у Србији практично би зависила од два фактора: модела који је ступио на снагу у овој години и који је донео годишњи раст од 5,4 одсто, и с друге стране, висине додатне корекције која би према неким рачуницама могла да износи и до пет одсто.

Када би нови модел могао да ступи на снагу, у овом моменту тешко је прецизирати, али оно што је извесно јесте то да је додатни раст пензија, тема о којој ресорне институције разговарају и данас. Корекција пензија „уз швајцарски модел“ била је тема и претходних месеци, али и тема о којој се више пута и званично причало.

Председник Партије Уједињених пензионера Србије (ПУПС) Милан Кркобабић рекао је пре неки дан да је са председником Србије Александром Вучићем постигнута сагласност да се коригује постојећи модел швајцарске формуле за раст пензија у Србији.

„Најављена је могућност да се пензије убудуће обрачунавају по „швајцарском моделу + плус““, рекао је Кркобабић.

Из Немањине 11 више пута истовремено је поручивано да пензије неће моћи да се усклађују само по „швајцарском моделу“, већ да ће се увести и корективни модел индексације примања за најстарије суграђане.

– Швајцарска формула мора бити коригована како би у наредним годинама пензионерска примања била већа у односу на износ који би омогућила примена швајцарске формуле. А циљ је да 2025. године просечне пензије буду 400 евра – кажу нам у Немањиној 11.

Члан Фискалног савета Никола Алтипармаков истакао је више пута да је швајцарски модел добар и да су у том савету такође мишљења да би могао да се „оснажи“.

У Фискалном савету су и дали предлоге како то најбоље да се учини.

Фискални савет направио је анализу и указао на могућност да ће, ако током дужег периода будемо имали веома висок привредни раст и висок раст зарада, учешће пензија у БДП кренути да пада и испод циљаних 10 процената.

Зато су сугерисали, да се поред швајцарске формуле убаци, још један додатни механизам што подразумева да ако се десе високе стопе привредног раста и пензије смање на 9,5 процената БДП дође до аутоматског ванредног усклађивања за пет одсто, како би се учешће пензија у БДП вратило на десет процената, што је европска пракса и економски је одрживо за Србију.