Почетна » Добар и глуп су браћа? НЕ! Доброта се учи и шири попут заразе
Занимљивости Вести

Добар и глуп су браћа? НЕ! Доброта се учи и шири попут заразе

Ако мислите да се добар човек рађа са том особином, то је само делимично тачно, јер она може и да се “вежба” и учи, али и да се шири.

Маргот Силк Форест, ауторка књиге “Мала школа доброте”, каже да је ова црта вредност која је заразна, поготово за оне који је препознају као нешто афирмативно, као и да је поента да је ширимо на врло једноставан начин – тако што ћемо бити добри сваког дана, не одупирући се том нагону.

Доброта је заразна

– Наша дела су заразна без обзира на њихову природу. Небитно је да ли нас спаја смех или подсмех, ми усталасавамо мрежу. Хтели, не хтели, неминовно смо међусобно повезани. Попут шуме јасика, наизглед засебних али повезаних истим тлом, ми смо чланови исте породице. Човекове породице – каже Форестова и додаје да је зато поента да чинимо добра дела и ширимо ту енергију.

Добар и глуп није исто!

Она тврди да се многи устручавају да буду добри, мислећи да је бити добар и бити глуп једно те исто. Али то је, каже, погрешно уверење против којег би требало да се боримо и доказујемо управо супротно.

Свако може да буде добар

– Свако од нас би требало да буде добар, јер би тада свет био много лепши и бољи. Зато размишљајте у том смеру и осећаћете се добро. Постоје нека проста правила размишљања која могу да нам помогну да препознамо доброту у себи и испољимо је – каже ауторка.

Листа правила коју је направила Форестова, а коју би требало да следимо у позитивном циљу, није компликована за деловање и гласи овако:

  1. Мала дела стварају велике резултате.
  2. Прихватите доброту од других.
  3. Подстичите смех.
  4. Бодрите друге.
  5. Будите добри према себи.