Почетна » Добар сан кључан за расположење
Занимљивости Савети стручњака Психолог

Добар сан кључан за расположење

Уколико се ујутрo пробудимо орни и весели, са сигурношћу можемо знати да ћемо имати ведар и енергичан дан. Предуслов за лако буђење свакако је добар сан, па није згорег подсетити се неких корисних и делотворних „трикова“

Сигурни смо да сте током живота завидели оним особама које се с осмехом буде и „скачу“ из кревета на први звук аларма. Многима од нас, нажалост, јутра доносе тешке капке и мрзовољу. Мргуди смо пре прве јутарње кафе.

С обзиром на то да смо увелико закорачили у пролеће, а дани су све дужи и са све више сунца, требало би их искористити на најбољи начин. Прави је тренутак да нешто променимо – побољшамо сан и почнемо да се будимо насмејани.

„У крпице“ на време

Звучи као фраза, али размислите колико пута пођете на спавање око поноћи, уместо да одете на починак кад осетите прве знаке поспаности. Oрганизму је неопходно шест до девет сати сна, па ако планирате да устанете у одређено време, израчунајте колико вам је сати потребно да се ваљано одморите. Самим тим ћете избећи јутарњу нервозу и џангризавост изазвану недостатком сна.

На спавање идите смирени

Телу је потребно време да се релаксира. Meдитација је један од најефикаснијих начина да се ослободимо стреса и опустимо мишиће. Пре одласка на спавање препоручљиви су топла купка и благи биљни чај попут камилице, нане или липе с мало меда. Пожељно је да одвојимо неколико минута да се концентришемо на дисање.

Направите атмосферу

Излагање „плавичастој светлости“ с ТВ екрана, монитора и мобилних телефона негативно утиче на квалитет сна. Познато је да та врста светлости спречава тело да лучи мелатонин, хормон који је нужан за здрав и спокојан сан. Избегавајте мобилни барем сат времена пре одласка у кревет. Не препоручује се ни гледање телевизије у спаваћој соби, јер осим светлосних, постоје и други надражаји који нас „одвлаче“ од сна, а да не помињемо телевизијски садржај који може бити узнемиравајући и довести до ноћних мора и немирних снова.

Природно буђење

Комбинација ароматерапије може бити и те како корисна пред спавање, као и у јутарњим часовима. Кад угасимо светла и тонемо у први сан, умирујуће уље лаванде је прави савезник за квалитетан одмор. За јутро се препоручује снажнији мирис лимуновог и цитрусних уља, које на благ али ефектан начин буди чула и уводи нас у нови дан.

Напустите кревет одмах након буђења

Излежавање, гледање телевизије, доручак у кревету, па чак и сркање чаја или кафе треба избацити као лоше навике. У нашем мозгу постоје снажне асоцијације које повезују спавање и спаваћу собу. Уколико се након буђења определите да јутарње рутине обављате у кревету, тиме само подстичете поспаност и „лењост“. Зато одмах по буђењу напустите спаваћу собу и скокните до кухиње да припремите доручак, урадите неколико лаганих вежбица, истуширајте се.

Оставите бриге по страни

Време пред одлазак на починак, као и први јутарњи моменти кад се разбуђујемо и „освајамо“ нови дан, никако нису погодни за размишљање о темама које нам стварају бриге, анксиозност, нерасположење. Барем у тим сатима требало би да се потрудимо да мислимо о лепим стварима и „негујемо“ позитивне мисли. Научници су открили да, кад се прекине РЕМ фаза сна, ујутро устајемо нервозни и неиспавани. Период најдубљег сна обично траје између 70 и 90 минута. У Америци је све популарнији Sleep Time аларм који прати фреквенције сна и активира се опуштајућим звуком тек кад детектује да је тело изашло из РЕМ фазе.

САВЕТ +

Ушушкајте се: спаваћа соба требало би да буде храм мира и спокоја, окружите се лепим стварима. Самим тим што ћете се за починак спремати у просторији испуњеној драгим предметима, успоменама, мирисима који вам пријају, отиснућете се у царство снова с осећајем лагодности и задовољства.

Закорачите у таму: мрак је природни сигнал телу да се пребаци на „спавајући мод“. Већ док распремате кревет пригушите светла како би се очи навикле на полутаму, а тело лагано опустило пред спавање. Уколико сте навикли да читате пред спавање, побрините се да ни то не чините након девет сати увече.

Подесите температуру: Да ли сте знали да је 19° C идеална температура за спавање? Ко има проблема с хладним стопалима, ту су увек памучне чарапице за спавање или термофор.

Удах-издах: довољно је да неколико пута удахнете лагано али дубоко, и издахом се ослободите нагомилане напетости и негативних мисли. Приметићете да се тело само смирује, а мозак отпушта све оно што вас је током дана чинило нервозним. Лепше ћете се осећати и кад јастук и постељину попрскате с неколико капи етеричних уља. Мало је познато да су центар за чуло мириса и центар у коме се јавља осећај поспаности директно повезани. Пријатни мириси подстичу жељу за сном и уводе нас у спокојан сан.

 

Бројка

6-9 сати сна нам је потребно током ноћи

19 степени Целзијуса је идеална температура за спавање

70-90 минута траје период најдубљег сна током ноћи

 

Пише Александра Димић