Почетна » Добра вест за црногорске пензионере: Три пута БЛАГО повећање пензија
Бенефити Правник Вести

Добра вест за црногорске пензионере: Три пута БЛАГО повећање пензија

Веће пензије, стабилно функционисање здравственог система, повећање зарада у здравству од 40 одсто, смањење државног дуга, али и ниже цене горива, само су нека од обећања које је пред посланицама дао црногорски министар финансија Милојко Спајић.

Враћају дугове

Одговарајући на посланичка питања, Спајић је истакао да је пројекат “Европа сад” апсолутно одржив, и да у прилог томе говори чињеница да се његовом применом очекује да на крају следеће године оствари буџетски дефицит од 3,87 одсто.

– Упркос великој реформи током наредне године, држаћемо се фискалне дисциплине и нећемо дозволити повећање дуга. Упоредо ћемо успети да вратимо 300 милиона евра старих дугова, па ће се и дуг по БДП-у смањити на крају наредне године – казао је министар.

Повећање пензија

Марка Милачића је интересовало на који начин се планира побољшање стандарда пензионера, па је министар у одговору најавио да ће се пензије у току следеће године повећавати три пута.

– Благо повећање пензија може се очекивати већ на почетку године кроз фазу усклађивања.

Затим улазимо у велику реформу заједно са Светском банком које би требало да донесе повећање за одређену категорију пензионера од јула 2022. Треће повећање очекује се почетком 2023. кроз редовно усклађивање са зарадама. Тако да пензионере очекују три блага повећања, али за 13 месеци оно ће бити осетно – поручио је Спајић.