Почетна » Савет доктора: Ево како да се заштитите од АМБРОЗИЈЕ
Фармацеут Вести

Савет доктора: Ево како да се заштитите од АМБРОЗИЈЕ

За алергичне на „најиритантнију“ коровску биљку, почео је најгори период у години: концентрација полена амброзије је на максимуму, и тако ће бити бар наредне три недеље, до половине септембра.

Годинама концентрација полена премашује 30 пута граничне вредности

Већ годинама у јеку сезоне амброзије концентрације полена и до 30 пута премашују граничне вредности. Још средином овог месеца у кубном метру ваздуха било је и по више од 60 зрна полена амброзије, што је дупло изнад толерантне границе.

Врхунац је средина септембра

Мирјана Митровић, руководилац мониторинга алергеног полена из Агенције за заштиту животне средине, рекла је да је и пре „пика“, који почиње око 20. августа и траје до половине септембра, полен амброзије већ прекорачио граничне вредности у ваздуху, и да су многи имали тегобе и пре него што је број зрна полена амброзије у кубном метру ваздуха достигао максимум.

За алергичне на ову коровску биљку, број зрна полена у ваздуху, у значајном броју случајева није најбољи параметар, јер неки имају изражене тегобе и кад се у ваздуху мери тек 10 зрна полена амброзије.

Избегавајте излазак

Мирјана Митровоћ каже да је у претходним годинама амброзија на дневном нивоу достизала вредности које су биле близу 1.000 поленових зрна па и изнад тога.

Алергичнима док не прегурају сезону цветања амброзије не остаје баш много избора, а то су – терапија антихистаминицима и избегавање излазака напоље у преподневним сатима када овај алергени полен достиже највише вредности. Просторије треба да се проветравају у послеподневним сатима. Алергични на амброзију свакако већ знају да је има мање на планинама изнад 500 метара надморске висине, па ако могу да приуште одмор, боравак на таквим местима свакако би им помогло да преброде ову сезону амброзије.