Почетна » Довољно спавате, а уморни сте? Лекари открили 5 симптома који су разлог таквог стања
У жижи

Довољно спавате, а уморни сте? Лекари открили 5 симптома који су разлог таквог стања

Добар сан и буђење са осећањем одмора је нешто што нашем телу заиста треба.

Али пробудити се са осећајем свежине за неке људе може да буде јако тежак подухват. Већина стручњака препоручује најмање седам сати квалитетног сна, али алармантна количина људи се и даље осећа уморно.

Сваки други лоше спава

Према Статистици, „45 процената Американаца који спавају 7 до 8 сати ноћу изјавило је да се осећају исцрпљено или уморно до три пута недељно. 27 процената људи је рекло да се буди са осећајем умора 4 или више дана у недељи.“

За људе који спавају мање од препоручене количине сати, Статистика наводи да су резултати били сасвим очекивани. Наиме, они који спавају до 6 сати или мање сваке ноћи су убедљиво најуморнији. Тачније, 54 одсто људи који су спавали до 6 сати 4 дана у недељи се буде са осећајем умора.

Поред тога што се не осећају одморно, многи се пробуде са широким спектром симптома који, када се искусе на редовној основи, могу указивати на основни здравствени проблем због којег би требало да потражите медицинску помоћ.

Обратите пажњу како се осећате када се пробудите

Према Националном институту за здравље, апнеја за време спавања је озбиљан поремећај спавања у којем дисање више пута престаје и почиње. Људи са апнејом у сну често гласно хрчу и осећају се уморно чак и након довољно сати сна.

Постоје две врсте апнеје за спавање: опструктивна апнеја за време спавања, која се јавља када се мишићи грла опуштају, и централна апнеја за време спавања, која се јавља када ваш мозак не шаље одговарајуће сигнале мишићима који контролишу ваше дисање.

Апнеја у сну може довести до високог крвног притиска, болести срца, можданог удара и других здравствених проблема.

Лечење обично укључује промене у начину живота, као што је губитак тежине или избегавање алкохола, спавање на боку или коришц́ење машине за континуирани позитиван притисак у дисајним путевима (ЦПАП).

Апнеја је опасна!

Једна од најважнијих ствари на коју треба обратити пажњу када размишљате о здрављу сна је како се осећате након буђења.

Многи људи се не осећају одморно или доживљавају чудне симптоме након ноћног сна и то приписују једноставном недовољно спавању.

Међутим, постоје неки забрињавајући знаци након буђења који могу указивати на опасан поремећај сна. Један такав знак се назива парализа сна када се особа пробуди, али не може да се креће или говори неколико минута. Ово може бити застрашујуће искуство и може бити праћено халуцинацијама.

Још један знак на који треба обратити пажњу су трзаји тела и изненадни грчеви мишића баш када особа заспи. Ово често може бити узнемирујуће и може да отежа спавање као и покушавање да се особа опет успава. Ако имате било који од ових знакова редовно, неопходно је да разговарате са лекаром јер они могу указивати на тежи поремећај спавања.

Остали поремећаји спавања који се тичу укључују несаницу, што представља потешкоће при успављивању или останку спавања; синдром немирних ногу (РЛС), који представља неодољиву жељу да померите ноге; и нарколепсија, што је стање које узрокује да нагло и неочекивано заспите током дана. Ови поремећаји могу бити узроковани физичким или менталним здравственим стањем, лековима, стресом, анксиозношћћу или другим факторима.

Симптоми

  • Будите се узнемирени
  • Будите се често са утрнутим рукама
  • Будите се са осећајем да вам не достаје ваздуха
  • Пробудите се са главобољом
  • Будите се, а уста су вам баш сува