Почетна » Др Даница Грујичић упозорава: Низглед безазлене промене у понашању могу бити најранији симптоми РАКА МОЗГА!
Психолог Вести

Др Даница Грујичић упозорава: Низглед безазлене промене у понашању могу бити најранији симптоми РАКА МОЗГА!

Гостујући у јутарњем програму Прва ТВ, проф. др неурохирург Даница Грујичић говорила је, између осталог, и како можете да прознате тумор на мозгу код блиских особа које добро познајете.

Опасност се може препознати

Тумор мозга је дијагноза која изазове огромне промене у расположењу и понашању пацијента, али мање је познато да се и пре дијагнозе оболели може измењено понашати.

Управо на њих је указала и др Даница Грујичић, наводећи кад треба да се уради дијагностика иако се други симптоми опасне болести нису испољили. „Симптом тумора мозга могу бити фине психичке промене“, казала је докторка за ТВ Прву.

„Кад, на пример, особа почне да прича вицеве који нису карактеристични за њу или да испољава понашање или особине које нису до тада биле карактеристичне за њу, то су први симптоми који се често занемаре. Обично се промене објасне неким другим разлозима, јер је можда неко имао смртни случај, или се посвађао са супругом.“

Пратите промене

До промене у понашању долази, углавном, због тога што тумор притиска одређени део мозга или изазива његово отицање. Такође, утиче и на хипофизу која делује на расположење, изазивајући мањак или вишак хормона. Промене у понашању могу да варирају по типу и јачини – од благе меланхолије, преко апатије па све до агресивности.
Након постављања дијагнозе тумора на мозгу, пацијент може бити психички још нестабилнији. Сличне ефекте може да има и хемиотерапија, као и друге врсте лечења.

Свакако, није свака промена понашања симптом тумора мозга. Стрес, умор, хормонална неравнотежа такође доводе до промена, а не треба искључити ни могућност озбиљних менталних поремећаја као што су анксиозност, деменција или шизофренија.