Почетна » Др Иванов: Ако хоћете да алкализујете тело заборавите соду бикарбону
Здравље Вести

Др Иванов: Ако хоћете да алкализујете тело заборавите соду бикарбону

Доктор Иванов причао је о киселости организма, алкалним намирницама и посту, али и соди бикарбони.

Гостујући у РТС ординацији интерниста др Драган Иванов причао је о базном и киселом организму у телу, те предности и мане поста на тело.

*Које су то намирнице које могу да утичу на киселост организма?

„Познато је да коришћење чоколаде, сладоледа, слаткиша, белог шећера, белог брашна, пекарских производа може довести до киселости организма.

Чоколаду можете јести, али само ако је црна чоколада и само једну коцкицу, тако што ћете је растапати у устима. Што се дуже чоколада задржава у устима, осећај сласти ће бити велики као да сте јели 2 или 3 табле чоколаде. “

*Када неко жели да једе месо, колико пута недељно сме да једе месо, а да не оптерети организам?

„Све је лек и све је отров – разлику чини количина. Најидеалнији протеини су они биљног порекла. Људи воле да једу месо, али у том случају треба да једу мале количине – једном недељно. Животињски протеини су највиши нутријенти који закишељавају крв. Када уђу у ћелију добије се метаболичко смеће које је изузетно кисело и закишељава организам.

А велике количине зеленог лиснатог поврћа ће учинити тело базним или алкалним.“

*Колико воде бисмо требали попити да тело доведемо у нормалу?

„Да би бубрези могли да извуку те киселине из тела, потребна им је вода. Зато треба да пијемо око 2 литра воде дневно.

Не смемо да се преједамо и зато је добро практиковати аутофагију.

Аутофагија има моћно дејство у превенцији гојазности, инсулинске резистенције, кардиоваскуларних болести и слично. Аутофагија је лековит механизам, али особе које су на хемотерапији, потхрањене особе, труднице и особе у пубертету не би требало да је користе. “

Да ли сода бикарбона телу враћа базност?

„Сода бикарбона није прави избор за алкализацију тела. Зашто? Када попијемо соду бикарбону, она ће ући у желудац и ту ће се истрошити. Она ће нестати већ у желуцу. А с друге стране она надима организам. Да би се храна сварила садржај у желуцу треба да буде кисео. Ако у желудац уђе сода бикарбона, садржај неће бити кисео – то варење неће бити довољно, посебно неће се сварити беланчевине, с друге стране микроорганизми који улазе са храном неће бити убијени од стране хлороводоничне киселине. Тако да то није право решење.

Ако хоћемо неким напитком да алкализујемо свој организам, онда треба да пијемо сок од лимуна и засладимо га са медом. Лимун и мед имају позитиван и базан ефекат за наш организам.“

Намирнице које могу повећати алкалност организма:

  • Лимун
  • коштуњаво воће
  • зелено лиснато поврће
  • мед
  • вода, чајеви, лимунада
  • просо, киноа, амарант
  • кефир, јогурт, кисело млеко
  • авокадо, кокос, маслине, семенке
  • хладно цеђена уља

Алкална дијета је утемељена на свежем воћу и свежем поврћу. Према доктору Иванову бадем је најалкалнија намирница и треба да га једу они људи који имају проблема са жгаравицом. Када поједу 5 бадема, киселина ће нестати, тврди интерниста Иванов.