Почетна » Древне Маје поново ИНТРИГИРАЈУ научнике (ВИДЕО)
Занимљивости

Древне Маје поново ИНТРИГИРАЈУ научнике (ВИДЕО)

Фото: Јутјуб

Ново откриће великог споменика у срцу Тикала наметнуло је ново питање: шта је енклава далеког Теотивакана радила у језгру престонице Маја?

Сличност је била запањујућа – рекао је археолог са Универзитета Браун, Стивен Хјустон, који је први приметио заједничке карактеристике два древна места.

 Знали смо да је Теотивакан морао имати неко присуство и утицај у Тикалу и оближњим областима Маја пре 378. године – рекао је Роман-Рамирез. „Али није било јасно да ли су Маје само опонашале неке аспекте најмоћнијег краљевства у региону. Сада постоје докази да је веза била много већа од тога.“

Роман-Рамирез упозорава да налази не доказују дефинитивно да су људи који су изградили комплекс били из Теотивакана.

Али оно што смо открили сугерише да су људи који су тамо живели били врло добро упознати са културом и традицијом Теотивакана. Тамо су живели у својој колонији и разликовали се по идентитету и ритуалима од становника Тикала – истакао је. 

Изотопска анализа костију, које су пронађене у гробној комори, која је још увек у току, пружиће већу сигурност у одређивању места где је покојник живео у различито време током свог живота.

На основу керамике пронађене у рушевинама, тим процењује да је градња на том месту започета најмање 100 година пре 378. године, преломне у ​​историји Маја.

Према натписима, краљ Теотивакана послао је генерала познатог као Рођен Из Ватре да свргне краља Тикала – Јагуарову Шапу, и свог младог сина поставио за новог владара. Рођен из ватре са својим људима стигао је у Тикал 16. јануара 378. године, истог дана када је Јагуарова Шапа умро.

Након преузимања власти, Тикал је цветао неколико векова, освајајући оближње градове-државе и ширећи своју културу и утицај.

Хегемонија Тикала током овог периода је добро документована, али оно што остаје непознато је зашто се, након деценија пријатељског суживота, Теотивакан окренуо против свог бившег савезника.

Извор: Спутник