Почетна » Држава не враћа умањења, суд једина шанса
Вести У жижи

Држава не враћа умањења, суд једина шанса

Када се Закон о привременом умањењу пензија укине, новац се неће аутоматски вратити корисницима којима је од новембра 2014. године одузиман. До сада је око 3.000 пензионера припремило тужбе због смањених чекова по овом закону. Они су покренули управни поступак преко Удружења синдиката пензионера, а након тога следи и парница за враћање дела пензија са затезном каматом. Иако су неки београдски адвокати од државног правобраниоца тражили мирно решење спора пре покретања поступка, они су одбијени.

– То је штета која је начињена, али застарева. Ако, примера ради, сада предају тужбу, по закону не могу да рачунају на период од новембра 2014. до априла 2015. године. Све до укидања закона моћи ће да потражују накнаду штете – казала је адвокат Јасмина Белић за Вечерње новости.

Она тврди да је просек дуговања пензионерима од 300.000 до 400.000 динара. Неко потражује 100.000, а неко и милион динара. На све то иде и законска затезна камата од дана настанка штете.

– Већина пензионера је у заблуди да ће им вратити новац. Ако туже, вратиће им се, и то само у парничној тужби, не у управном поступку, којим се ствар не завршава нити постоји законски начин да се кроз њега врати тај новац. Прве пресуде очекују се за отприлике годину дана – објаснила је Белићева.