Почетна » „Дунав“ на Шумадијском сајму пољопривреде
Вести

„Дунав“ на Шумадијском сајму пољопривреде

Од укупног броја домаћих животиња које се гаје на територији Србије, свега пет процената осигурано је полисом осигурања, што је двоструко мање од биљне производње која је покривена са 10 до 12 процената, изјавио је директор главне филијале „Дунав осигурања“ у Крагујевцу Милош Милосављевић.
Милосављевић је на 15. Шумадијском сајму пољопривреде рекао да сточари често наилазе на проблеме у производњи, попут угинућа животиња, због чега је потребно радити на едукацији и заштитити производњу од евентуалних губитака.

Милош Милосављевић, директор главне филијале „Дунава“ у Крагујевцу

– Компанија „Дунав осигурање“, као највећа кућа на тржишту осигурања и лидер у тој области, посебну пажњу посвећује аграрном сектору на овом сајму, тако што пружамо подршку аграру у сектору осигурања животиња. Будући да је сточарска производња захтевна и тражи озбиљне инвестиције, и губици могу бити велики, јер се животиње често повређују, разболевају, а у најгорем случају и угину – рекао је Милосављевић.
Све то, додаје, узгајиваче животиња доводи до непланираних трошкова и на крају до могућег потпуног губитка производње.
– Зато „Дунав осигурање“ свим пољопривредним произвођачима предлаже да закључе полису осигурања – рекао је Милосављевић, прецизирајући да предмет осигурања могу бити говеда, свиње, живина, овце, козе, коњи, али и егзотичне животиње.
– Када је реч о ризицима, ради се о осигурању од несрећног случаја и осигурању од болести. Влада Републике Србије, односно надлежно министарство, регресира регистрована пољопривредна газдинства са 40 одсто од наплаћене премије осигурања. Та мера подстиче одрживи развој и профитабилност сточарске производње – додао је Милосављевић.
Као пример, навео је осигурање приплодне краве на 140.000 динара за период од годину дана, где премија осигурања износи 9.450 динара.
– Када говоримо о товним свињама, за улазну тежину од 25 килограма, а излазну од 100 килограма са ценом од 160 динара по килограму, премија осигурања за четири месеца износи 720 динара – наводи Милосављевић. Када се ради о осигурању животиња, он истиче да је едукација пољопривредника коју „Дунав осигурање“ ради током целе године у бројним радионицама нужна како би се заштитила производња.
– Препоручујемо да сточари осигурање схвате као неопходну инвестицију у одрживи раст и развој сточарске производње, јер у случају непредвиђених дешавања и штета, могу неометано да наставе ток производње – истакао је.

Бранко Спасојевић, осигураник из Кнића

Пољопривредни произвођач из села Бечевица у општини Кнић Бранко Спасојевић објашњава да је важно осигурати производњу јер се много ради и улаже, а губици могу да буду велики и да знатно утичу на даљи развој пољопривредног газдинства. Он је поручио пољопривредницима да осигурају производњу, животиње и домаћинства јер из сезоне у сезону има све више града и временских непогода које могу да униште муком стечени иметак.