Почетна » Дупло више старих особа него деце
Друштво и ми Вести

Дупло више старих особа него деце

Број старих у Србији готово је двоструко већи од броја малишана, сведоче најновији подаци Републичког завода за статистику: у нашој земљи живи свега 867.412 деце до 14 година и чак 1.428.254 особе старије од 65 година. Уницеф је недавно објавио алармантан податак да је од 2011. до 2016. године број деце у Србији смањен за скоро 40.000. То значи да у земљи данас живи скоро 25 одсто деце мање у односу на последњи попис становништва, спроведен 2011. године.

Занимљива полна статистика говори да у Србији живи око 30.000 дечака више него девојчица, а очекивана дужина живота деце рођене у прошлој години износи 73 године за дечаке и 78 година за девојчице. Међутим, лекари с правом страхују за здравствену будућност садашњих беба. Наиме, процене Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ говоре да ће свако треће данас рођено дете имати шансу да оболи од дијабетеса. Подаци који сведоче о физичкој неактивности и неправилној исхрани садашње деце више су него поражавајући – више од 60 одсто деце нема никакву физичку активност, редовно се рекреира тек свако четврто дете, а чак 80 одсто деце не једе довољно поврћа. Свако шесто дете свакодневно једе претежно масну храну.

– Положај деце у Србији бољи је него пре десет година. Смртност новорођенчади и мале деце смањена је за половину, а број деце која се уписују у школу повећан. Међутим, свако треће дете у Србији живи у ризику од сиромаштва, свако пето није примило све вакцине предвиђене календаром имунизације, а трећина деце млађе од пет година нема адекватну исхрану – истакао је директор београдске канцеларије Уницефа Мишел Сен Ло.

Иако Србија улаже доста у образовање деце, стручњаци Уницефа процењују да је трећина ученика од 15 година и даље функционално неписмена. Челници ове агенције УН за бригу о деци скрећу пажњу на чињеницу да у апсолутном сиромаштву живе чак 102.784 малишана у Србији, а свако треће дете прима дечји додатак.